Sommarfesten blev en hit

Den nya festivalen "Sommarfesten" drog 36 000 besökare under veckan. Reine Sundqvist, till vardags informationsansvarig på kommunen, menar att de har satt ribban för kommande festivaler.

23 juli 2017 19:30

Till i år har kommunen satsat på att köra ihop de evenemang som man tidigare haft under sommaren och placerat dem under en vecka. Som ny bland stadsfestivalerna har man försökt att anpassa sig och se så att man inte krockar med andra evenemang runt om i Norrbotten. Bland annat har man försökt att lägga sina stora artister under onsdag och torsdag för att folk ska ha möjlighet att besöka både Sommarfesten och Boden Alive samma helg.

Reine Sundqvist säger att Sommarfesten har fått god kritik från Polisen för sitt förberedande arbete gentemot sexuella ofredanden. Festivalen har bara haft ett fall av sexuellt ofredande som inträffade utanför området under veckan.

– Det är något som vi som arrangörer kan vara stolta över, säger Reine Sundqvist.

En annan anledning kan vara att Sommarfesten riktats till folk i alla åldrar och att man satsat på ett brett utbud.

– Med föräldrar och barn ute på samma festival så blir det lugnare, säger Reine Sundqvist.

Som mål för festivalen hade man lagt ribban på 20 000 besökare och slutresultatet blev nästan det dubbla.

– Vi har verkligen lagt ribban för kommande sommarfester, säger Reine Sundqvist.

Kommer du själv att sitta vid rodret nästa år?

– Det får vi se, men det kommer att bli en ny sommarfest så mycket vet jag.

– Det har varit många kvällar, helger och nätter den senaste sex månaderna som har gått åt att planera ihop veckan så det tar på krafterna men det känns grymt kul nu när vi ser hur pass lyckat det blev, säger Reine Sundqvist.

Även om Reine Sundqvist inte själv kommer att sitta vid rodret så finns det en bra arbetsgrupp som jobbat med veckan och som kan axla ansvaret tills nästa år. Nu återstår det bara att se om succén från i år kan toppas nästa år.

LÄS MER: Måns blev överraskad - av Månsbyn

LÄS MER: Kalix Pride laddar för folkfest

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa