Leif-Ivan om möjligt fängelsestraff: "Skönt med lite semester"

Han är en av de huvudmisstänkta i den stora miljöhärvan i bolaget Think Pink men är inte minsta orolig för eventuella straff, inte ens fängelse. "Det skulle ju vara skönt med lite semester, så varför inte?", menar överkalixbördige Leif-Ivan Karlsson

Leif-Ivan Karlsson vid huvudförhandlingen i Think Pink-målet som avser grovt miljöbrott. Förhandlingarna sker i Attunda tingsrätt i Sollentuna.

Leif-Ivan Karlsson vid huvudförhandlingen i Think Pink-målet som avser grovt miljöbrott. Förhandlingarna sker i Attunda tingsrätt i Sollentuna.

Foto: Anders Wiklund/TT

Sollentuna2024-09-03 16:45

Totalt elva personer står åtalade i härvan där företaget Think Pink misstänkts ha dumpat enorma mängder avfall på 21 platser runt om i Sverige. Fyra av de elva åtalas även för grovt miljöbrott, däribland Leif-Ivan Karlsson som har rötterna i Överkalix. Han var under en tid vice vd för avfallsbolaget men säger att han främst var rekryterad i en marknadsföringsroll.

– Jag är helt oskyldig. Har inte styrt bolaget, bara varit en reklampelare för dem. Det är miljömupparna som vill hugga mig i ryggen, sa han i en intervju med NSD tidigare i år.

undefined
Leif-Ivan Karlsson vid huvudförhandlingen i Think Pink-målet som avser grovt miljöbrott. Förhandlingarna sker i Attunda tingsrätt i Sollentuna.

När rättegången startade i Attunda tingsrätt i Sollentuna, stod Leif-Ivan Karlsson fast vid att han är oskyldig. 

– Straffskalan är ju från fyra månader. I och med att jag inte har gjort något så skulle det bli den låga skalan. Och det skulle ju vara skönt med lite semester, så varför inte?, har han sagt till Strengnäs tidning som bevakade rättegången på plats.

undefined
Den illegala dumpningen ska ha skett i 15 olika kommuner: Botkyrka, Eskilstuna, Flen, Gullspång, Haninge, Huddinge, Håbo, Laxå, Norberg, Norrtälje, Skövde, Strängnäs, Uppsala, Västerås och Östhammar.

Think Pink-målet är det största någonsin hos Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål. Istället för att gå till återvinning som utlovat grävdes avfall ner, brändes eller dumpades – något som lett till höga halter av bland annat bly i dricksvatten och inneburit fara för människor och miljö.

TT sammanfattar processen så här:

Starten: Avfallsbolaget Think Pink grundades 2012 av dåvarande makarna Bella och Thomas Nilsson och växer snabbt. 2019 omsätter de 129 miljoner kronor och gör en vinst på 9 miljoner kronor. Vd Bella Nilsson heter numer Fariba Vancor och kallar sig Queen of trash, tar samma år ut en aktieutdelning på 13 miljoner kronor. 

undefined
Vd Bella Nilsson heter numer Fariba Vancor men har kallat sig "Queen of trash". 2019, när Think Pink var som störst, tog hon ut en aktieutdelning på 13 miljoner kronor. Här ses hon under en paus i huvudförhandlingen i Think Pink-målet.

Bränderna: Två bränder vid en soptipp utanför Västerås där Think Pink lämnat avfall bryter ut 2019. 2020 sprids en brand på Think Pinks anläggning i Botkyrka. 2021 brinner det på samma plats igen.

Insatsstyrkan slår till: Hösten 2020 slår polisen till och griper tre personer kopplade till Think Pink, däribland Bella och Thomas Nilsson, misstänkta för grovt miljöbrott. Kort därefter går bolaget i konkurs. Alla tre släpps på fri fot efter en tid i häkte, men utredningen fortsätter.

Åtal väcks: I december 2023 väcks åtal mot totalt elva personer. Samtliga nekar. Tisdagen den 3 september 2024 startade rättegången som planeras pågå till maj 2025. Dom väntas sommaren 2025.

undefined
Härvan med Think Pink AB beskrivs som den största miljöbrottsutredningen sedan giftskandalen i Teckomatorp i början av 1970-talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!