Luleå ny huvudstad - förslag i SSU-motion

Luleå bör utses till Sveriges huvudstad. Det förslaget i en motion från SSU Luleå vann inte majoritetens gillande, men väckte muntration när SSU-distriktet höll årsmöte i helgen.

David Nordström och Åsa Junkka var två av de 50 som höll varandra i händerna och sjöng Internationalen under SSU-distriktets årsmöte. FOTO: Kurt Engström

David Nordström och Åsa Junkka var två av de 50 som höll varandra i händerna och sjöng Internationalen under SSU-distriktets årsmöte. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

SÖDRA SUNDERBYN2009-03-23 06:00
Det var Björn Holmberg Bergman som argumenterade för sitt förslag. Skulle huvudstaden hamna uppe i norr skulle fler flytta norrut.
Distriktsstyrelsen tyckte visserligen att lokalpatriotism är vackert, men ser Luleå som en orimlig huvudstad med hänsyn till storlek och geografiskt läge.
Omval av Junkka
- Flyttning av huvudstaden är ett förslag som brukar återkomma i motionerna. Göteborgs SSU brukar också föreslå en flyttning av huvudstaden, säger distriktsstyrelseledamoten David Nordström.
Det var mera allvar i de 26 andra motionerna som distriktsmötet behandlade innan den nya styrelsen valdes. Det blev omval av ordförande Åsa Junkka, som var nöjd efter distriktsmötet.
- Det är roligt när så många 14-16-åringar går upp i talarstolen och diskuterar de stora frågorna. Det visar att det finns ungdomar som tänker politiskt.
Sedan gäller det också att få in ungdomarna i politiken. SSU vill att valsedeln ska berätta mera om kandidaterna.
Ålder på valsedeln
- Vi tycker att åldern på kandidaterna ska anges på valsedeln. Det är lika viktigt som att ange yrket, säger Åsa Junkka.
Det var 50 av Norrbottens cirka 300 SSU:are som deltog i distriktsårsmötet i Sunderby folkhögskola och diskuterade framtidens politik.
Här är distriktets nya styrelse: ordförande Åsa Junkka, Luleå, kassör David Nordström, Luleå, Viktor Söderlund, Boden, Louise Fredriksson, Kalix, Oscar Pettersson, Piteå, Terhi Kilpeläinen, Piteå, Robin Enander, Arvidsjaur, Madelene Alanenpää, Haparanda, Johan Lind, Haparanda, Jenny Ahlman, Luleå, och Johan Burström, Älvsbyn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!