Kamp in i det sista
Trots att beslutet om nedläggning av biblioteket i Södra Sunderbyn redan fattats gjordes i går ett sista försök att få politiker och tjänstemän att tänka om. - Jag beklagar att vi är vid vägs ände, sade kulturnämndens ordförande Omar Jakobsson.
"Jag brukar läsa i småböcker för lillebror", säger Sara Norman som inte gillar beslutet att lägga ned biblioteket i Södra Sunderbyn. I bakgrunden syns pappa Patrik och i famnen sitter treårige Erik.FOTO: Bengt-Åke Persson
Foto: Bengt-Åke Persson
Alternativen framöver är utlovade förstärkta referensbibliotek på skolor. Resor till områdesbiblioteket i Gammelstad eller Stadsbiblioteket. Byborna kommer även att ha besök av bokbussen.
Tuula Palo, rektor för Hammarens och Storskiftets förskolor, hade med sig namnunderskrifter från föräldrar mot nedläggningen. Hon berättade också att man besökt biblioteket i byn minst en gång i månaden.
- Det är inte samma atmosfär i en bokbuss. Visst kan vi åka till Kulturens hus, men det är härligt att ta promenader, säger hon och poängterar att man försöker lära barnen hur man uppför sig vid biblioteksbesök. Dessutom att böcker är ingången till att få ett språk, som barnen sedan kan använda på ett meningsfullt sätt.
Biblioteken dyra
Omar Jakobsson, socialdemokratisk politiker, slog fast att biblioteket i Sunderbyn allt mer blivit ett skolbibliotek. Samt att det
i södra delarna av Luleå kommun bara finns ett bibliotek, att det är viktigt att tillgodose även landsbygdens behov.
- Bibliotek är för stationära och för dyra, sade han och tillade att man valt att spara på lokaler i stället för på personal. Målet är också att om några år ha råd att trafikera områdena med en speciell barnbokbuss.
Både han och kulturchef Åke Boström var beredd att ta en dialog med skolan och förskolans personal om hur barnen och ungdomarnas behov ska tillgodoses.
Alternativ som diskuterades var att föra över böcker från biblioteket till skolor och förskolor. Målet är även att öka antalet bokpunkter - lokaler med tillgång till litteratur.
Ungefär en halv miljon kronor sparas i minskade lokalkostnader i och med nedläggningen till hösten.
- Vi vet att vi inte har råd att ha kvar de här biblioteken, sade Jakobsson apropå att hans nämnd under tre år ska spara sju miljoner kronor.
Besviken elev
Sara Norman, som går i årskurs två på Kläppenskolan, var besviken.
- Jag vill inte att de stänger, säger hon och avslöjar att hon hemma har en jättestor bokhylla.
Hon försökte förmedla den känsla som infinner sig hos henne när hon besöker biblioteket och läser.
Dessutom undrade hon vad som ska hända med alla böcker.
- De måste komma området till gagn, svarade kulturchefen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!