Fortsatt hög kampvilja

Kampviljan är fortsatt hög hos sjuksköterskorna.- Vi är defintivt beredda, säger Ingrid Enberg som arbetar på Björknäs vårdcentral i Boden.

Eva Larsson, Carina Johansson, Ingrid Enberg och Elisabeth Kejonen menar att ett varsel mot primärvården skulle ha bättre genomslagskraft. Till vardags jobbar de på Björknäs vårdcentral i Boden. FOTO: Stina Spetth

Eva Larsson, Carina Johansson, Ingrid Enberg och Elisabeth Kejonen menar att ett varsel mot primärvården skulle ha bättre genomslagskraft. Till vardags jobbar de på Björknäs vårdcentral i Boden. FOTO: Stina Spetth

Foto: Stina Spetth

Södra Sunderbyn2008-05-16 06:00
I går höll Vårdförbundet stormöte för att informera bland annat om läget i förhandlingarna mellan Vårdförbundet och SKL (Sveriges kommuner och landsting).
Måstekrav
De senaste dagarna har medlarna mött parterna. Enligt Gun Lundström, vice ordförande i Vårdförbundet Norrbotten, har det handlat om konstruktiva samtal.
Hon varnade också medlemmarna för övertro på att man ska få igenom allt under förhandlingarna. Enligt henne finns det måstekrav: En lägstalön på 22 000 kronor, ett garanterat utrymme på 1 700 kronor, vidareutbildning ska löna sig samt att avtalsperioden inte får bli för lång. Dessutom måste nattarbete värderas högre.
- Jag tycker inte det vi begär är övermaga. Det är rimliga krav, fortsätter hon och berättar att yrkesgrupperna inom Vårdförbundet är legitimationsutbildade med minst tre års universitetsstudier.
Ett fjärde varsel
För att sätta extra tryck för kraven har ett fjärde varsel lagts, som drabbar fem universitetssjukhus samt vissa avdelningar den 29 maj.
- Vi måste trycka på för att få ett snabbt slut, säger Linda Nilsson som sitter i Vårdförbundets Norrbottensstyrelse.
Någon oro för att eventuellt tas ut i strejk verkar inte finnas. Snarare tvärtom:
- Det blir bra mycket större genomslagskraft om varsel läggs inom primärvården. Det är basen inom sjukvården, säger Ingrid Enberg.
Hon betonar att sjuksköterskorna just på hennes vårdcentral har lång utbildning och har jobbat länge.
- De flesta har jobbat i 25-30 år, säger hon och kollegorna intygar att de är beredd att gå ut i strejk.
Extrakongress
Under stormötet fick deltagarna också höra om landstingsrådet Kent Ögrens besök på strejkkaféet. Under samtalen där framkom att Ögren tror att det blir en långvarig strejk. Och att han blev tillrättavisad när han trodde att landstinget var bra på att betala för vidareutbildningar.
De strejkande vittnade på olika sätt om det stora stöd som finns från allmänhetens sida.
När medlarna gjort sitt och ett eventuellt bud presenteras kallar Vårdförbundet till en extrakongress för att säga ja eller nej.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om