"Det är jättebesvärligt"

Att vara synskadad och dessutom ha andra funktionsnedsättningar gör det nästan omöjligt att få ett jobb eller annan me-ningsfull sysselsättning.- Det är jättebesvärligt, säger Therese Lindström.

Ett 30-tal synskadade med andra funktionsnedsättningar möts i Sunderbyn under två dagar. Brister i rehabiliteringen är en av frågorna som dryftas, bland annat av Hjördis Lindström från Boden och Therese Lindström från Umeå.         FOTO: Kurt Engström

Ett 30-tal synskadade med andra funktionsnedsättningar möts i Sunderbyn under två dagar. Brister i rehabiliteringen är en av frågorna som dryftas, bland annat av Hjördis Lindström från Boden och Therese Lindström från Umeå. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

Södra Sunderbyn2009-02-20 06:00
Hur påverkar Försäkringskassans nya bedömningar? Vad kan Arbetsförmedlingen göra?
Det är några av de frågor som ett 30-tal synskadade med andra funktionsnedsättningar från Norrbotten och Västerbotten hoppas på svar på under konferensen "Vår plats i samhället".
Svårt få jobb
Umeåbon Therese Lindström är en av deltagarna. Som diabetiker drabbades synen. Hon har dessutom balanssvårigheter och fick så sent som förra året en ny njure inopererad.
Några veckor senare var olyckan framme. Hon ramlade på Arlanda och bröt foten på tre ställen och går gipsad sedan december.
Hon beskriver problemen med att komma ut på arbetsmarknaden:
- Det är jättebesvärligt. Vi är en så liten grupp som ska strida med alla friska människor.
Ändrad attityd
Hjälpmedel finns egentligen att tillgå, men intresset för att anställa är trots det svalt. Enligt henne krävs det en ändrad attityd bland arbetsgivarna.
- De måste våga ta in oss med funktionshinder, vi som inte är 100 procent friska.
35-åringen, som studerar till kulturanalytiker, är nöjd med att man från årsskiftet kan studera med bibehållen sjukförsäkring.
Hoppas på högkonjunktur
Även för dem som arbetar har en förändring skett. Nu kan man tjäna upp till 42 000 kronor och ändå behålla sjukförsäkringen.
- Jag hoppas på högkonjunktur så att vi får chansen att komma ut på arbetsmarknaden.
I år firas 200-årsminnet av Louis Braille, punktskriftens fader.
Hjördis Lindström från Boden är mäkta irriterad över stora brister i rehabiliteringen.
- Jag är gravt synskadad sedan barnsben. Då fick jag hjälp, i dag finns nästan inga resurser. Det krävs ett rehabiliteringsnätverk som fungerar.
Viktiga redskap
Att lära sig att använda en dator, ett viktig redskap
i dag, är ett sådant exempel.
- Om man behöver lära sig blindskrift ska man få lära sig det nu och inte om tio år på en eventuell ABF-kurs, säger hon lite syrligt.
På fredagen får fem riksdagsledamöter ge sin syn på hur samhället ska bli för alla, alltså även för personer med funktionshinder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!