Blomlådor upprör

Blomlådorna på Gallringsvägen i Södra Sunderbyn har blivit en tvistesak.En företagare i Södra Sunderbyn hävdar att lådorna hindrar leveranserna till hans företag.Nu ska kommunen se över sina bestämmelser.

Blomlådorna på Gallringsvägen i Södra Sunderbyn har blivit en tvistesak. FOTO: Andrea Thür

Blomlådorna på Gallringsvägen i Södra Sunderbyn har blivit en tvistesak. FOTO: Andrea Thür

Foto: Andrea Thür

SÖDRA SUNDERBYN2009-08-07 06:00
- Det är ytterst få ställen vi har de här problemen på. Däremot kommer vi att se över om det går att mildra konflikten mellan yrkestrafik och barnfamiljer, säger Göran Gabrielsson, avdelningschef för gator och trafik på tekniska förvaltningen.
Slalombana
På Gallringsvägen i Södra Sunderbyn står två triangulära blomlådor utplacerade. Sedan mitten av juni har en företagare som har sitt företag i området velat att kommunen ska ta bort blomlådorna.
Företagaren, som även bor i området, har överklagat kommunens beslut att placera ut blomlådorna, som ska fungera som farthinder, längs vägen.
Orsaken till överklagan är att mannen anser att blomlådorna hindrar transporter och leveranser till mannens företag. Mannen skriver vidare i sin överklagan att "hindren utgör också en trafikfara då de bildar en slags slalombana genom bostadskvarteren".
Laglighetsprövning
Ärendet har betraktats som ett kommunalbesvär av kommunen och överlämnats till länsrätten där målet prövats som laglighetsprövning.
Kommunen anger i sin skrivelse till länsrätten att de blomlådor som placerats ut är av den triangulära sorten vilket ska underlätta för transporter att ta sig till mannens företag.
Enligt Göran Gabrielsson har det uppstått en konflikt i att ha bra framkomlighet för tunga fordon och att barn ska kunna vistas på gatan i bostadsområdet.
200 blomlådor
- Barn behöver cykla när de är fem, sex år. Men framför allt handlar det om att föräldrarna ska vara trygga i att barnen kan vara på gatan utanför villan, säger Göran Gabrielsson.
- Det är det här som vi måste avväga, säger han.
Inom Luleå kommun finnas drygt 200 blomlådor utplacerade. Det är de boende i de aktuella områdena som bygger och placerar ut lådorna på kommunens utsedda platser.
- Det är ett enkelt sätt att få ner hastigheten och att få bilisterna att uppmärksamma att det finns annat än bilar på gatan, säger Göran Gabrielsson.
Prisades av NTF
Kommunens policy nu är att blomlådorna sätts ut "lite överallt där folk vill ha dem" men inte på 70-vägar, enligt Gabrielsson.
Han uppger vidare att frågan om blomlådornas framtida placeringar kommer att lyftas för kommunens politiker.
- Men det blir ingen förändring i år, säger Göran Gabrielsson.
Luleå kommun var först med att använda blomlådor i Sverige för att sänka hastigheten på gator och vägar i tättbebyggda bostadsområden. För det fick kommunen NTF:s guldtriangel 1993.
Företagaren vill inte kommentera länsrättens beslut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!