Äventyret väntar

I februari åker Alexandra Gramner, 18, och hennes mamma Ann-Helen Gramner, 42, i väg för att arbeta som volontärer i ett djurreservat i Sydafrika.- Det blir en upplevelse utöver det vanliga - och dessutom i sällskap med min tonårsdotter, säger Ann-Helen Gramner.

phants in South Africa.  (AP Photo/Jon Hrusa)FOTO: JON HRUSA

phants in South Africa. (AP Photo/Jon Hrusa)FOTO: JON HRUSA

Foto: JON HRUSA

södra SUNDERBYN2011-01-20 06:00

Alexandra Gramner går sista året på naturprogrammet vid Grans naturbruksskola i Öjebyn. Hon har ett stort intresse för djur och natur. I tredje året ingår en praktikperiod och Alexandra Gramner har letat länge efter en möjlighet att göra sin praktik utomlands.

För ett tag sedan såg hennes mamma Ann-Helen i tidningen Land en artikel om det svenska företaget Good travel som specialiserat sig på att skicka ut volontärer till olika projekt runt om i världen. Alexandra Gramner tände direkt på idén att åka till Makalalireservatet i Sydafrika för att samla in data om djur och växter så att området kan utvecklas hållbart och det unika ekosystemet bevaras.

Fick övertala mamma
Alexandra Gramner hade ursprungligen en reskamrat. Men hon blev tvungen att tacka nej och då bad Alexandra sin mamma att följa med i stället.

- Jag fick övertala henne lite, säger Alexandra Gramner.

- Men jag bestämde mig ganska snabbt. jag insåg att det här är ett minne för livet och en chans man inte får missa, säger Ann-Helen Gramner leende.

Flygresa och uppehälle får de står för själva men Alexandra Gramner får ett litet bidrag från sin skola.

De tycker båda två att det ska bli skönt att slippa den norrbottniska vintern och kylan. Men någon lyxsemester är det definitivt inte frågan om. De bor i reservatet i ett bushcamp och de väcks klockan 6 för att sedan ägna en stor del av dagarna och kvällarna åt arbete. Maten får de turas om med de övriga volontärerna att ordna själva.

De fem stora
- Men helgerna är fria och då finns det möjligheter att göra egna utflykter och se sig om, säger Alexandra Gramner.

Både Alexandra och Ann-Helen har ett stort djurintresse och ser fram emot att få se "de fem stora" -  elefant, noshörning, afrikansk buffel, lejon och leopard.

- Men vi kommer inte bara att få se de fem stora utan alla de olika djur som finns i det rika djurlivet där borta, säger Alexandra Gramner.

Resan innebär inte bara möten med exotiska djur utan även med människor.

- Vi kommer bland annat att besöka ett barnhem med hiv- och aidssjuka barn. Det tror jag också blir en upplevelse som kommer att göra djupa intryck, säger Alexandra Gramner.

Fakta Projektet

µ Projektet är beläget i Makalalireservatet i den
sydafrikanska provinsen Limpopo, bara ett stenkast från den världsberömda Krugerparken. Med sina 26 000 hektar är Makalali ett av de största privata naturreservaten i Sydafrika med en stor mängd afrikanska vilddjur.

µ Volontärernas uppgift är att aktivt delta i den pågående datainsamlingen och forskningen i reservatet. Datainsamlingen utgör grunden i alla forskningsinitiativ, och här spelar volontärer en viktig roll.

µ Volontärarbetet ger möjligheter att få uppleva den afrikanska bushen och dess vilda djurliv medan man arbetar i fält med att observera och anteckna olika djurs rörelsemönster och beteenden. I fokus står främst elefanter, bufflar, geparder och vita noshörningar. Allt arbete sker under ledning av kvalificerade guider som lär volontärerna vad de behöver veta om mättekniker, säkerhet och naturvård.

µ Varje morgon och eftermiddag ger volontärerna sig ut med jeep för att samla in data om specifika djur enligt en förutbestämd veckoplan.
Läs mer:
www.goodtravel.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om