Efterlängtad dag för kräftfiskeentusiasterna

En riktig nestor i kräftfiskesammanhang fick ta hand om grovgörat när det burarna skulle agnas med något för frusen brax. "Det här är grisgörat", säger Karl-Axel Holmfrid.

Foto: Per Lundström

Södra Prästholm2015-08-13 21:56

Kräftfiskepremiären är ett måste för många efter Råne älvdal i dag. Men så var det inte när han började för 52 år sedan.

– Första året var 1963 och då hade man ingen bil.

I stället var det hästen som fick dra ekan till forsen ovanför Råneå där han fiskade.

Han berättar också att ingen då fiskade i Södra Prästholm, eftersom man inte trodde att kräftan gick att äta.

– Det är väl preskriberat nu men jag tog med småkräftor i påsar och satte ut här, säger han och minns att det var gott om flodkräftor redan då i Råneälven.

– Det blev moped ner och hem. Jag var nog inte hemma förrän vid tvåtiden på natten, säger han och tillägger att han också lärde sig att inte sätta ned fångsten i vatten eftersom kräftorna dog då.

En period var kräftfisket väldigt populärt.

– Det var lika svårt som att få biljetter till en rockgala, säger han och erkänner att det viktigaste i dag är allt runtom – pratet med andra och maten som serveras.

Trots premiären finns annat som är viktigt.

– Jag måste på fotbollsmatch klockan sju. Men efteråt får jag väl göra det ingen annan vill göra, ta upp de sista burarna.

Marianne Holmfrid, ordförande i byaföreningen, säger sig aldrig ha varit med om så högt vatten under kräftfisket.

Hon och övriga är lite oroliga om det verkligen blir någon fångst i burarna.

– Det blir surströmming i kväll och grillafton på fredag. På lördag är bara de entusiasterna ute och fiskar, säger Gunnar Johansson och pekar ut mot det "säkra" området vid Killingholmen i älven.

– Vid rörvassen har vi alltid fått. Vid bryggan inget.

Karl-Axel Holmfrid håller med:

– Får man inte i rörvassen är det bara att lägga ned.

Kräftfisket har blivit lite av en hemvändargrej.

– Erik började fiska braxen under midsommarhelgen, säger Marianne Holmfrid för visa på att det är många som är engagerade.

Erik Pettersson berättar att han prövat på att agna med annat också – sur fisk, falukorv och rökt kött.

– De åt det också, men det är lite billigare med brax, säger han och manar på revyräven Lars-Erik Lindvall att skynda på.

– Det börjar bli en tradition, säger Lindvall som får sköta årorna.

Han berättar vidare att erbjudandet att vara med som 60-årspresent.

Totalt sattes 45 burar ut av sällskapet. Någon rekordfångst blev det inte – men nog för att ha kräftskiva på lördag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!