Företaget får betala en rekordbot på fem miljarder dollar vilket motsvarar 47 miljarder svenska kronor till amerikanska myndigheter efter en uppgörelse med amerikanska handelsmyndigheten FTC gällande det sociala nätverkets hantering av användarnas integritet. Bolaget har även gjort upp i ett annat ärende med amerikanska finansmyndigheten SEC. Myndigheten hade misstakar om att Facebook vilselett marknaden om hur man använt känslig personlig information. Bolaget erkänner inte att man har gjort något brottsligt men går med på att betala 100 miljoner dollar till SEC i uppgörelsen.
Handelsmyndighetens styrelse var splittrad i beslutet som måste godkännas i amerikansk domstol för att vinna laga kraft. Kommissionären Rohit Chopra sågar uppgörelsen som han anser ger grönt ljus för Facebook att fortsätta som vanligt. Han anser att det krävs hårdare reglering av Facebooks affärsmodell för att hindra att känsliga personliga uppgifter används på skadliga sätt, uppger TT
Facebook har varit kritiserat för sin hantering av användarnas data. Bland annat efter att informationen använts för att göra riktade kampanjer under Brexit-valet i Storbritannien. Facebook skriver i ett pressmeddelande att man upprättar en särskild kommitté för att utreda integritetsfrågor. Bolaget stoppar även företagen Sony och Microsoft från att ha tillgång till facebooks användares data. Denna information har tidigare använts för att synkronisera olika tjänster.
"Det här är vårt misstag och vi korrigerar det", säger bolaget i pressmeddelandet.