Snatterierna ökar : "Inte bara ungdomar stjäl"

Coop-personalen slår larm om att snatterierna ökar. Samtidigt känner sig personalen otrygg när ungdomsgäng driver runt i affären. ”Äldre kunder tycker det är obehagligt”, säger Lena Holmberg på Coop Konsum i centrala Gällivare.

"En del ungdomar har ingen respekt för fem öre, sedan finns det andra som är jättefina", säger Lena Holmberg.

"En del ungdomar har ingen respekt för fem öre, sedan finns det andra som är jättefina", säger Lena Holmberg.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2018-10-16 06:00

– Vi ser tomma burkar, godispapper och halvätna munkar lite överallt, säger Lena Holmberg.

Snatterier av energidrycker ökar också.

– Vårt kassasystem känner av när vi sålt säg 13 av 17 energidrycker så vi ska veta när vi ska beställa mer, men verkligheten ser inte ut så, säger Lena Holmberg.

Istället gapar hyllorna tomma. På senaste tiden har hon märkt av att ungdomar kommer in med en burk, som visar sig vara tom, och byter ut den mot en full burk.

– Det finns jättefina ungdomar, och jag säger inte att bara ungdomar stjäl, men jag undrar om föräldrarna vet hur de beter sig när de kommer in hit i gäng, säger Lena Holmberg.

Flertalet gånger får personalen be ungdomarna att lämna butiken. Ibland sätter de sig i slussen, mellanrummet mellan butik och gata, för att värma sig.

– Vi förstår att det är kallt, men de kan inte sitta där. Vi har många äldre kunder som tycker det är obehagligt att komma in när de hänger där, säger Lena Holmberg.

Ofta kommer ungdomarna in i gäng under kvällar och helger då personalstyrkan är liten.

– Det är svårt när vi är så få, vad ska vi hinna, säger Lena Holmberg.

Norrskensteamet, som består av vuxna som vandrar på stan, kommer in och gör rundor under kvällar och helger vilket uppskattas av personalen.

– Det är en trygghet för oss. Personalen känner sig inte trygg som det är nu, alla törs inte säga till. Fortsätter det så här kommer det absolut att bli ett arbetsmiljöproblem, säger Lena Holmberg.

Mikael Hannu vid polisen, säger att snatterier alltid funnits och alltid kommer att finnas. Men det finns flera sidor av myntet, menar han:

– Det finns en föräldrabit, en uppfostringsfråga, tycker jag. Sedan finns det en skolfråga om det är så att det gäller elever som gör det på skoltid och som borde vara i skolan. Men sedan har affären också en del i det här, de måste anmäla så att vi från polisen ser det, säger han.

– Får vi reda på det här så gör vi en polisanmälan som omedelbart läggs ner men den går till socialen. Den gången de åker dit ska de få en konsekvens. Det gäller att alla ungdomar vet vad som gäller.

Polisen arbetar brottsförebyggande och gör bland annat besök i skolor.

– Men det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är ungdomar som stjäl, säger Mikael Hannu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om