Med ett lätt ryck lyfter laxfällan på sina pontoner. Inne i fälla glittrar det av fisk som sprattlar och Johan Blomqvist tömmer dem vant i båten.
– Titta, där är storsiken! utbrister sonen Albin som är en stor fiskeentusiast.
Det är mycket sik, några öringar en hel del id. Och två stora kämpande laxar.
För tre år sedan fick Sverige dispens för att fiska vildlax, trots att värdena på dioxin låg över EU:s tillåtna gräns. Proverna är tagna flera år i hela Östersjön av Livsmedelsverket. Men dispensen till trots får inte laxen exporteras. Livsmedelsverket har också gått ut med kostråd där barn, ungdomar och gravida rekommenderas äta lax max tre gånger per år. Vuxna max en gång i veckan.
Men Livsmedelsverkets provtagningar har ifrågasatts av fiskarna. Förra sommaren tog de egna prover och skickade till ett laboratorium i Tjeckien, prover där dioxinvärdet visade sig ligga långt under gränsvärdena. Proverna godkändes dock inte av Livsmedelsverket och misstroendet är totalt.
Men nu tas helt nya prover för att se om laxen kan rentvås. Och enligt Johan Blomqvist är det mycket som står på spel.
– Det står och faller med det här nu egentligen, säger han.
I år har han bara tre laxfällor ute, förra året bara en. Folk vågar inte köpa efter Livsmedelsverkets kostråd.
– Vi säljer ingenting idag på kajerna. Alla frågar, kan man äta lax? Kan man äta strömming? Alla är påverkade av vad som skrivits i media. Jag svarar att jag står då här och jag äter lax fem dagar i veckan under sommaren, säger Johan Blomqvist.
Luleå tekniska universitet har också tagit prover på fiskarna själva för att se om de haft förhöjda dioxinvärden i kroppen, men de har inte visat något.
Fiskaren Thomas Innala sitter med i den grupp som tillsammans med Svenska miljöinstitutet ska utföra provtagningen. I gruppen finns även Livsmedelsverket med. Laxen som ska testas är redan upplockad och lagd i frysen. Enligt Thomas Innala har spelet om laxen hamnat på hög nivå. Det är efter påtryckningar från EU som de nya provtagningarna gjorts.
– Efter våra provtagningar var det en grupp från EU hos Livsmedelsverket. De har varit och talat om för dem att hittar de här fiskarna fiskar som ligger under gränsvärdena så har de all rätt att exportera. Om en adekvat provtagning är gjord, säger han.
– Vi kommer skapa en debatt om det här. Om de här proverna visar sig vara lika låga som de vi tog förra året kommer vi det. Nu har vi Livsmedelsverket med oss i gruppen så nu har de svårare att skylla ifrån sig.
Johan Blomqvist är tillbaka på sin trålare och rensar fisken. "Fiskardrängen", sonen Axel, hackar is så den kan förvaras i hettan. Mycket säljs direkt till öborna som inte räds dioxinet. Johan Blomqvist har talat med fiskare som är beredda att gå ett steg längre om de nya proverna ligger under gränsvärdena.
– Vart skickar vi fakturan sen? Om det visar sig att det här inte håller. Det blir ju skadeståndskrav. De har ju nekat oss att fiska. De har satt en kall han på en hel näring. Det här har ju gjort näringsförbud i stort sett.