Gott om hopp för pigg 40-åring

De kommer fira i dagarna tre, Kulturskolan i Luleå som fyller 40 år i år. Vi samlade ett gäng kollegor för att prata om nutiden men även blicka bak mot 1976 då vissa av dem redan var igång som lärare.

Festligt. Kulturskolan firar 40 år och uppvisar god kraft och vilja i personalstyrkan. På denna bild från vänster Ann Sidén, Maria Bergenudd, Monica Jonasson, Anneli Morian, Joakim Hellgren, Karin Nilsson,Gösta Gustafsson, Anders Abrahamsson och Anna-Lena Öhman.

Festligt. Kulturskolan firar 40 år och uppvisar god kraft och vilja i personalstyrkan. På denna bild från vänster Ann Sidén, Maria Bergenudd, Monica Jonasson, Anneli Morian, Joakim Hellgren, Karin Nilsson,Gösta Gustafsson, Anders Abrahamsson och Anna-Lena Öhman.

Foto: Viktoria Berglund

Skolvärlden2016-06-10 08:00

I veckan är det dags igen för karneval och feststämning i stan. Det brukar märkas när Kulturskolan gör sina årligt återkommande events på Storgatan i Luleå.

– Vanligtvis har vi firandet på veckodagarna men nu när vi 40-årsjubilerar kör vi även på lördag, berättar Maria Bergenudd, chef på Luleå kulturskola som har cirka 45 anställda.

När det hela drog igång 1976 gick verksamheten under benämningen Kommunala musikskolan. Karin Nilsson var färdigutbildad då och minns undervisningen som helt annorlunda jämfört med i dag.

– Nu låter vi eleverna prova på mer olika saker och är lyhörda inför vad de vill och önskar. När vi drog igång var det mer en och samma sak, till exempel att alla skulle börja med flöjtspel. Så jobbar vi inte längre.

Just att de gick från att vara en musikskola med inriktning på instrumentalundervisning till en kulturskola har påverkat utbudet så att även bild, dans och teater finns med på schemat.

– Däremot är vi ju en minoritet, säger Ann Sidén som tillsammans med Anneli ­Morian har hand om teaterdelen i Luleås skolor.

För dem innebär jobbet en hel del bilkörning då de ska täcka 15 skolor runt om i kommunen med sin verksamhet. Men de samarbetar mycket med andra enheter inom skolan.

– Nu till hösten till exempel ska vi jobba med Miljöskolan, som nu också ligger under Kulturskolan, och göra en föreställning om mikroorganismer och vattenrening. Det känns jättekul, säger ­Anneli Morian.

Just samarbetena är något Kulturskolan är väldigt nöjd med. Att de tillsammans över ämnesblocken jobbar med att få in de kreativa uttrycken, men även med andra delar av samhället.

– Norrbottensmusiken, universitetet, museerna, biblioteken. Det finns flera komponenter med. Så vi ser att vi utbildar framtidens kulturkonsumenter, att elever får möjlighet öppna ögonen för kreativa uttryck och på så vis blir starkare både i sig själv och i vilket samhälle de vill forma, säger Gösta Gustafsson.

Det finns stunder då kollegiet som Extra träffar blir rent röda av att se den utveckling och trygghet till exempel ett musicerande kan skapa. Monika Jonasson utvecklar:

– Det märks så tydligt när man får kvitton från exempelvis orkesterdeltagare man har. De kan leva i en tuff verklighet flera av dem men i orkestern får de en fristad, en position, en plats att fylla. Då blir jag rörd.

Jonasson beskriver hur hon vill se Kulturskolan som ett smörgåsbord med allt från sill till marängsviss, och kollegorna håller med.

– Förr var det ju så att musiklärare kunde vara lite av gatekeepers, att det var de som satt inne med kunskapen och de som lärde ut. I dag är eleverna minst lika mycket ögonöppnare för oss. Ta bara den tekniska utvecklingen av musiken. Elever kan sitta hemma och lära sig program som vi lär oss ta del av. Då blir det mycket mer av att de säger ”kolla här, det här vill jag lära mig mer om” än att vi kommer och säger ”det här ska du kunna”, menar Joakim Hellgren.

Han vill även lyfta fram en annan framgångsfaktor i Luleå, nämligen den att Kulturskolan är avgiftsfri.

– Det är ingen självklarhet i Sverige. 273 kommuner i landet tar ut en avgift för kulturskolan medan vi, tillsammans med tio andra kommuner, erbjuder gratis verksamhet och på så vis är öppna för alla.

– Och det är det inte alla som vet. Därför känns det extra viktigt att vi i år slår på stora trumman och visar upp oss en lördag på stan så att till exempel alla nytillkomna får veta att vi finns, menar Anneli Morian.

Dagarna på stan kommer präglas av såväl karneval med start klockan 12 på fredagen i Stadsparken till kalasbageri och porträttmålning. Storgatan lång plus Kulturcentrum Ebeneser blir tillhållen för firandena, vid regn skippas uteaktiviteterna och allt program sker i Ebeneser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om