Philip Tretten, biträdande professor i drift och underhållsteknik och huvudutbildningsledare vid Luleå tekniska universitet och Maria Udén, professor i genus och teknik samt Birgit Stöckel, utbildningsdesigner, har tillsammans utformat en digital utbildning i jämställdhet för alla ingenjörsstudenter. Utbildningen finns både på svenska och engelska och är unik för Sverige.
– Efter en workshop med våra utbildningsledare kom jag fram till att det var bättre att göra en gemensam kurs istället för att skapa enskilda kurser för samtliga av universitetets 42 tekniska utbildningsprogram, säger Phillip Tretten och fortsätter:
– Vi vill hjälpa studenterna att förstå varför det är viktigt för en civilingenjör att tänka på jämställdhet. Vi hoppas att de blir mer benägna att tänka på mångfald både i utbildningen och i det framtida arbetslivet.
Responsen från studenterna har varit positiv och även äldre studenter har frågat om de kan få läsa kursen fast att de redan har läst flera år på sin civilingenjörsutbildning.
– Vi är alla dagligen beroende av olika tekniska lösningar. Som ingenjör måste du kunna lyssna in alla människors behov innan du utformar din konstruktion, säger Maria Udén.
Den framtagna kursen handlar bland annat om svensk lagstiftning på jämställdhetsområdet samt hur den tekniska utvecklingen har gynnats av aktivt jämställdhetsarbete i ett historiskt perspektiv.
– Genusperspektiv på brofästen handlar till exempel inte om att analysera cementblandningar och armeringsjärn utifrån genus utan att om att ha ett genusmedvetet användarperspektiv. I ett biståndsprojekt skulle Myndigheten för samhällsskydd och beredskap återställa en raserad bro. Genom att tillämpa ett genusmedvetet användarperspektiv kom myndigheten fram till att kvinnorna i regionen sällan kör bil, alltså kompletterades bron med en skyddad gångfil, avslutar Maria Udén.