Skogsbrand i Jokkmokk

Räddningstjänstens helikopter har upptäckt en skogsbrand nordöst om Ligga kraftstation i Jokkmokks kommun.

27 juli 2019 17:35

Efter att larmet inkom fanns det förhoppningar om att det handlade om planerade hyggesbränningar som genomfördes i området. Men väl på plats kunde man konstatera att det rörde sig om en skogsbrand på ungefär 20 gånger 30 meter. Räddningstjänsten har kallats till platsen för att släcka branden. Fyra bilar är påväg. Området är obebyggt men man har konstaterat att det finns en skogsväg som går där branden har startat. Detta uppger räddningstjänstens inre befäl, Peter Wikström. I närområdet finns även Muddus Nationalpark. Jokkmokk har inte omfattats av de eldningsförbud som gäller i andra kommuner i Norrbotten.

Uppdaterad 18.34

Brandmännen på plats har återrapporterat att branden vuxit en del sedan tidigare uppgifter. Det rör sig om ett område på 200 gånger 70 meter, berättar Wikström.

– Men de är ändå positiva. Det var gynnsamma förhållanden, säger han.

Det är inte riktigt lika torrt i Jokkmokk som i andra delar av länet men utvecklingen går åt samma håll.

– Vi har ju inte haft någon egentlig nederbörd i hela länet på väldigt länge, säger Wikström.

Uppdaterad 23.00

Elden är under kontroll och räddningstjänsten kommer lämna platsen inom kort.

– Den är i princip helt släckt. Markägaren kommer att få ta över bevakningen under natten så vi kommer att lämna kvar lite av våra grejer på platsen, ifall något behöver eftersläckas. Det var brandflyget som upptäckte branden vilket ännu en gång understryker hur viktiga de är för oss i vårt arbete, säger Wikström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonathan Bergström Pontus Keskisärkkä