Det är onsdagen den 12 juli: lunchen är avklarad, polisen i Skellefteå har halv styrka på grund av semestertider och utredarna har ägnat flera dagar till att titta på övervakningsbilder från växlingskontoret Svea Ekonomi på gågatan i Skellefteå.
Sedan några månader pågår en inbrottsvåg i Skellefteå som riktar sig mot lägenheter. Flera inbrott sker dagtid, på ett hantverksmannamässigt sätt forceras tjuven ytterdörrarna i jakt på värdesaker.
Inbrott läggs till inbrott, polisen vädjar om allmänhetens tips, många hyreshus börjar använda portkod dygnet runt – och fräckheten med inbrott mitt på dagen i centrala Skellefteå förbryllar poliserna som arbetar med brotten.
Skapar gärningsmannaprofil
Det går så långt att Skelleftepolisen får hjälp med att upprätta en gärningsmannaprofil. Men tjuvens agerande har två sidor: från det proffsiga att bryta upp dörrarnas lås till närmast missbruksliknande stölder av alkohol och kläder inne i lägenheterna.
Men sedan kommer inbrottstjuvens misstag som, tillsammans med nyfikenhet hos enskilda poliser, senare ska ge en misstänkt, ett gripande och en rättegång.
Vid ett inbrott på Kanalgatan i slutet av juni stjäls bland annat en kruka med mynt. ”Var går man med mynt”, frågar sig polisen – och svaret blir förstås banker och växlingskontor.
När sedan en kruka som är identisk med den som stals snabbt hittas i en soptunna utanför Svea Ekonomis växlingskontor på gågatan blir den självklara följden att polisen begär ut växlingskontorets övervakningsbilder.
Utredaren Kristina Ekholm får i uppgift att gå igenom bildmaterialet. Det är ett mödosamt arbete som pågår i ett par dagar, och det tar tid att få ut bildmaterialet.
Kristina ger efterlängtat besked
Men onsdagen den 12 juli kan Kristina ge beskedet som alla har längtat efter: det finns bilder på en man som växlar in mynt på Svea Ekonomi och mannen bär på krukan som stals i lägenheten på Kanalgatan.
Men vem är mannen på bilderna? Ingen polis känner igen personen vilket ger polisen en utmaning att ta fram identiteten.
Mitt i allt detta kommer då en ny anmälan, det har varit inbrott i en lägenhet på Nygatan, alldeles intill E 4, mellan den 12 och 13 juli.
Samling med en enda målsättning
Stefan Lundström och Jonas Ershammar är två av poliserna som samlas på torsdagsmorgonen den 13 juli då det 12:e lägenhetsinbrottet nyss har anmälts.
– Alla poliser som finns tillgängliga medverkar på mötet, det blir en typ av ”brainstorming”. Nu måste inbrotten få ett stopp, han ska fångas: Det är det enda vi tänker, beskriver Jonas Ershammar känslorna som finns på mötet.
En av brottsplatserna, lägenheten på Kanalgatan. Inbrottet skedde den 26 juni och blev början till slutet på den långa brottsserien. Foto: Hans Berggren.
– Hans identitet var ju då okänd men bilderna visar hans hantverkskläder och rörelseschema. Han är yvig i gesterna, hela agerandet antyder missbruksproblem och att han kanske rör sig i vissa kretsar, fortsätter Stefan Lundström.
Fyra polispatruller får i uppgift att åka ut och jobba med klassiskt polisiärt fotarbete: att fråga folk och visa upp bilder på den misstänkte. Det sker på allt från arbetsplatser och institutioner till Systembolaget och taxi.
Beslut om husrannsakan
Stefan Lundström berättar:
– Redan några timmar senare har vi fått träff, det finns personer som namnger mannen på bilderna. Den misstänkte inbrottstjuvens bostad går att få fram, men följdfrågorna blir: vad gör mannen på dagarna och var finns han just nu?
Stefan och kollegan Jonas Ershammar åker till samhället utanför Skellefteå där mannen bor, men spaningsarbetet på plats ger inget resultat.
Då fattar ett polisbefäl beslut om att det ska genomföras en husrannsakan i mannens bostad.
Jonas Ershammar fortsätter:
– Men just i den vevan får vi kontakt med en person som kan berätta var mannen kan befinna sig. Han ska vara ute på arbete och hjälpa till att lägga ett golv i en friggebod. Därför åker vi till fastigheten där han befinner sig.
Vad händer då?
– Vi går fram till friggeboden där han förväntas arbeta med golvläggningen, det finns ingen dörr så vi tittar in och ser mannen stå på knä och arbeta. Direkt ser vi att han har på sig samma typ av arbetskläderna en snickarbyxa, som han hade när han befann sig vid Svea Ekonomi den där dagen i slutet av juni efter lägenhetsinbrottet på Kanalgatan, svarar Stefan Lundström.
Hunden stoppade inbrottet. Tack vare att en hund fanns i lägenheten avbröts inbrottet på Myntgatan den 27 juni, enligt polisens teori. Foto: Hans Berggren
Poliserna förklarar för 46-åringen att han misstänks för flera lägenhetsbrott, att han är gripen och att han ska föras till polishuset.
Hur reagerar mannen på anklagelserna?
– Han ifrågasätter ingenting, han protesterar inte. Han svarar däremot: ”Då är det väl bäst att jag lägger kniven”. Så det är verkligen ett odramatiskt gripande, minns Stefan Lundström.
46-åringen får också frågan om han tidigare haft med polisen att göra. Svaret blir: ”Jo, för länge sedan, då jag bodde söderut. Det handlade om bostadsinbrott”.
När mannen förstår att det ska göras en husrannsakan påpekar han också där han sitter i polisbilens baksäte:
– Ni kommer nog att hitta en del stöldgods i min bostad.
Ger han någon förklaring till detta besked?– Nej, inte just då. Men i senare förhör har han berättat att det sprungit många personer hos honom som kan ha hanterat stöldgods, svarar Jonas Ershammar.
Den efterföljande husrannsakan visar på en stor oreda i bostaden och det hittas stöldgods från åtta lägenheter: allt från klockor och smycken till mediciner och utländska, gamla sedlar.
Allt slutar den 15 augusti med att 46-åringen döms för en grov stöld och sex fall av häleri, allt med koppling till lägenhetsinbrotten i Skellefteå.
Polisen framhåller lagarbetet
Stefan Lundström och Jonas Ershammar påpekar att det var samarbetet, lagarbetet hos polisen som gav detta resultat, att inbrottsvågen kunde få ett slut:
– Och även om mannen förnekade brott så tog inbrotten slut efter att vi grep honom den 13 juli. Det räcker för oss, det visar att vi tog rätt person.