Personen vi pratar med på Guldstadens kvinnojour är anonym av säkerhetsskäl.
Hon förklarar att de sökt pengar hos flera instanser. De har fått ett bidrag från Socialstyrelsen för kvalitetshöjande insatser till det skyddade boendet.
– Vi har även ett avtal kopplat till boendet med Skellefteå kommun och det är förlängt. Det finns också en organisation, Män för kvinnofrid, och den samlar in pengar till hyreskostnaden för lägenheterna. De fortsätter samla in pengar ett år till och kommunen ger sedan motsvarande summa. Så vi känner oss ganska trygga kring det skyddade boendet. Behovet har ökat.
På vilket sätt?
– Dels ser vi det utifrån hur många som hör av sig, dels hur många som blir placerade, men också hur många vi nekar.
När ni nekar, är det på grund av platsbrist?
– I de flesta fallen, men det kan även bero på att kvinnan mår så dåligt att hon behöver personal som är tillgänglig dygnet runt eller är i aktivt missbruk.
Hur många har ni nekat?
– År 2021 nekade vi 14 kvinnor, 2022 nekade vi 16 och förra året nio kvinnor, men samtidigt slog vi rekord i antalet gästnätter. Vi hade kvinnor som bodde väldigt mycket längre för att de inte fick tag i lägenhet.
Har ni kunnat se någon förändring kopplat till omställningen med Northvolt?
– Ja, det är jättesvårt att få lägenheter. Det har varit så flera år, men nu är det nästan omöjligt om inte socialtjänsten hjälper till. Det finns få lägenheter som hyrs ut och de som finns har väldigt höga hyror. De lägenheter som finns är de som är nybyggda och de kostar väldigt mycket pengar varje månad.
Hon tillägger att flera av kvinnorna har blivit utsatta för ekonomiskt våld.
– Det har kommit fram att mannen tagit lån i deras namn så att de därför är skuldsatta. Då blir det också svårt att hitta lägenhet. Många kvinnor mår också dåligt till följd av fysiska och psykiska men av våldet och därför är sjukskrivna. De flesta privata uthyrare rensar direkt bort dem utan fast inkomst.
Enligt jourens representant i Skellefteå skriver hyresvärdar öppet att försörjningsstöd inte räcker för att få hyra hos dem.
– Det är något helt nytt. Vi har inte sett det tidigare och trots att kommunens försörjningsstöd uppger att de utifrån kvinnans situation är beredda att gå in och betala hyran godtar inte alla privata hyresvärdar det. Så även om kvinnorna känner sig redo har de ingenstans att bo, det i sig blir en stress.