Östersundsborna fick parasiten i en tidig julklapp. Nu kan Skellefteåborna ha fått ett påskägg fyllt med inte bara godis. På tisdagen togs prover från Skellefteås största vattenverk Abborren med omkring 35 000 abonnenter. Starka misstankar finns om att tarmparasiten cryptosporidium finns i vattnet.
"Värsta scenariot"
Proverna analyseras nu av Smittskyddsinstitutet och man väntar svar senast torsdag, men Skellefteå kommun vidtar redan nu förebyggande åtgärder. Invånare uppmanas koka sitt dricksvatten och stadens badhus stängde omedelbart när parasitlarmet kom. Man har varit i kontakt med den nationella vattenkatastrofgruppen, Vaka, och genomför nu en omvärldsanalys för att ta reda på hur läget bäst hanteras om provsvaren visar att vattnet är smittat.
– Vi har beställt dricksvattencontainrar att ställa ut på prioriterade platser, vi förbereder oss för det värsta scenariot, sade kommunchefen Kristina Sundin Jonsson på en presskonferens.
Hundratals
Redan den 3 april märkte sjukvården en ökning av antalet människor som sökte råd för diaréer och magsmärtor. Till och med tisdag hade omkring 200–300 personer som hört av sig till sjukvården. Chefsläkaren Ulf Oscarsson på Skellefteå lasarett säger att det är ”ett stort tryck på sjukhuset” men att beläggningssituationen är under kontroll.
För att få en tydligare bild av omfattningen på smittan kommer invånare att kunna svara på en enkät om sina symtom på kommunens hemsida.
Rusning efter vatten
När parasitutbrottet i Skellefteå blev känt uppstod snabbt rusning till butikerna. Många ville köpa på sig stora mängder vatten på flaska och efter ett tag gapade många hyllor tomma.
– Efter att det gått ut på radionyheterna första gången så dröjde det kanske en halvtimme så var det icke kolsyrade vattnet slut, först och främst de ej smaksatta sorterna. Efter det så går allt vatten som finns, säger Johannes Samuelsson, butikschef på Ica Maxi i Skellefteå.
Maxi-butiken kontaktade sin systerbutik i Östersund för att få råd om hur de bäst ska hantera rushen.
– De har ju haft exakt den här situationen tidigare.
Efter ett andra stort utbrott av tarmparasiter på några månader väcks frågor om hur säkert det är att dricka vatten ur kranen. Men Thor Axel Stenström, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet (SMI) tycker inte att det går att dra några slutsatser om sådant ännu.
Linnéa Hallberg/TT Daniel Persson/TT Ola Westerberg/TT
Rustar för det värsta
Parasiten cryptosporidium som tidigare härjade i Östersund har upptäckts i Skellefteå. Sju insjuknade har bekräftats men det kan röra sig om flera hundra. Då spridningen är stor ses vattnet som troligaste boven.
SKELLEFTEÅ 20110419 Det börjar gapa tomt i hyllorna med dricksvatten och drycker på ICA-torget i centrala Skellefteå på tisdagen. Folk hamstrar vatten på grund av misstänkt bakterie i dricksvattnet. Flera hundra personer misstänks ha smittats av magparasiten Cryptosporidium i Skellefteå. Foto Patrick Degerman / SCANPIX / kod 72680
Foto: Patrick Degerman
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!