Nattpersonal på akuten tog lustgas under arbetstid

Under ett nattpass på akuten i Skellefteå blev personal höga på lustgas. Händelsen filmades och lades ut på sociala medier. ”Det som har hänt är väldigt olämpligt och omdömeslöst”, säger Camilla Andersson, områdeschef för närsjukvården i Skellefteå.

Händelsen inträffade under ett nattpass förra veckan vid akutmottagningen på Skellefteå lasarett.

Händelsen inträffade under ett nattpass förra veckan vid akutmottagningen på Skellefteå lasarett.

Foto: Peter Krikortz

Skellefteå2022-11-11 19:57

Händelsen inträffade en natt under förra veckan. Fyra av fem i personalen som jobbade natt tog lustgas i akutrummet på Skellefteå lasarett. Enligt SVT Västerbotten, som var först med att rapportera om händelsen, befann sig den femte som jobbade ovetandes utanför rummet.

Enligt uppgift till Norran filmades händelsen, videon lades sedan ut på sociala medier. En uppgiftslämnare säger till Norran:

– Tänk om det hade kommit in ett larm om hjärtstopp eller liknande och bara en av fem anställda på plats hade varit nyktra. Vad hade kunnat hända då?

En utredning har inletts efter händelsen. Camilla Andersson är områdeschef för närsjukvården i Skellefteå, där akutverksamheten ingår.

– Jag blev informerad om händelsen i måndags av cheferna på akuten, som har inlett en utredning tillsammans med vår HR-avdelning. Det vi vet är att ingen patient har utsatts för någon risk i samband med händelsen. Det var tomt med patienter på akuten och lustgas går ju också ur kroppen väldigt snabbt.

Men om det hade hänt något akut, exempelvis ett hjärtstopp, hade det inte kunnat bli väldigt allvarligt då?

– Jo, och det är en väldigt olämplig sak som har hänt. Det är både olämpligt och omdömeslöst, säger Camilla Andersson.

undefined
Camilla Andersson, områdeschef för närsjukvården i Skellefteå.

Ingen av personerna som tog lustgas har stängts av i avvaktan på vad utredningen visar, det är inte heller någon som har omplacerats.

– Åtgärden som hittills är vidtagen är att personernas delegering för lustgas har blivit indragen.

Har någon fått en muntlig eller skriftlig varning?

– Enligt våra rutiner ska en eventuell påföljd efter en händelse meddelas via fackliga företrädare. Beslut om en eventuell påföljd kommer att ske i närtid, men vi måste först invänta att utredningen blir klar.

Camilla Andersson säger att hon står bakom ledningens hantering av ärendet.

– Ingen patient utsattes för risk och om det hade kommit in en extremt akut patient så är lustgas någonting som går ur kroppen snabbt. Risken att det skulle ha hänt något allvarligt är inte så stor, men jag vidhåller att det var omdömeslöst.

Norran har varit i kontakt med Vårdförbundet vid Skellefteå lasarett, som meddelar att de inte kommenterar enskilda ärenden.                

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!