Northvolt Etts vd lämnar sin post

Mark Duchesne, vd för Northvolt Ett i Skellefteå, lämnar sin post. Personalen informerades under onsdagen. ”Vi kan bekräfta att han lämnar Northvolt”, kommenterar kommunikationschef Matti Kataja.


Mark Duchesne lämnar sin post som vd för Northvolt Ett. Bild från april 2024.

Mark Duchesne lämnar sin post som vd för Northvolt Ett. Bild från april 2024.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2024-10-09 15:57

Nyheten i korthet

  • Mark Duchesne, vd för Northvolt Ett i Skellefteå, avgår från sin tjänst. Personal informerades om detta under onsdagen.
  • Angéline J. Bilodeau, vice ordförande för Northvolt North America, tar över som tillförordnad senior vice president för Northvolt Ett med omedelbar verkan.
  • Duchesne, som tillträdde som vd för Northvolt i juli 2023, har tidigare arbetat med företagets grundare Peter Carlsson på Tesla och hos den kinesiska biltillverkaren Byton.

Beskedet meddelades till personalen under onsdagen, något som DN var först att rapportera.

En ersättare presenterades vid ett informationsmöte samma dag. Northvolts kommunikationschef Matti Kataja skriver i ett mejl till Norran:

”Vi kan bekräfta att Mark Duchesne, vd Northvolt Ett, lämnar Northvolt. Angéline J. Bilodeau, Vice President Operations Northvolt North America, tar över ansvaret för hela verksamheten inom Northvolt Ett med omedelbar verkan som tillförordnad Senior Vice President Northvolt Ett. Tjänsten kommer att innehas fram till årsskiftet, då Northvolt tillsätter en permanent vd för Northvolt Ett”.

undefined
Mark Duchesne och Matti Kataja, kommunikationschef för Northvolt i Norden.
undefined
Northvolt Ett i Skellefteå.

Kanadensaren Mark Duchesne tillträdde som vd för Northvolt i juli 2023. Han har beskrivits som en doldis och har gett få intervjuer. Inte heller under höstens turbulens har han haft någon framträdande roll i media.

När Norran träffade honom i april 2024 berättade Mark Duchesne om sin relation till vd:n Peter Carlsson och hur han lockades till företaget.

– Peter Carlsson hörde av sig till mig och frågade om jag ville vara med och utveckla batterifabriken i Skellefteå.

– Jag gillade verkligen vad jag såg och hörde, passionen, företagets filosofi och målet med verksamheten, sa Mark Duchesne då.

undefined
Mark Duchesne trillträdde som vd i juli 2023.

I samma intervju betonade Mark Duchesne att han gärna ville bli en del av lokalsamhället. Han har i olika sammanhang pratat om sin kärlek till ishockey.

– Numera är jag ett stort fan av Skellefteå AIK och har en säsongsbiljett, sa han bland annat.

Han har lyft fram sitt arbete med att ändra strukturen på Northvolt Etts organisation. Det har bland annat handlat om att göra arbetsgrupperna mindre och att öka resurserna till stöd åt medarbetarna.

Mark Duchesne har en lång karriär inom bilbranschen bakom sig, bland annat som anställd i olika befattningar på Toyota i över 20 år. Han har även jobbat tillsammans med Peter Carlsson på Tesla och hos den kinesiska biltillverkaren Byton. 

De fyra åren närmast innan han klev på som vd för Northvolt Ett, jobbade han för den skandalomsusade lastbilstillverkaren Nikola, bland annat som platschef vid fabriken i Phoenix, Arizona. Grundaren för Nikola, Trevor Milton, dömdes förra året till fyra års fängelse för bedrägeri. Bland ansåg domstolen att han medvetet ljugit för investerare.

undefined
Mark Duchesne, Northvolt Ett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!