Misstänkt mordförsök på Morö Backe

Plötsligt gick något fullkomligt snett inne i lägenheten på Morö Backe. Nu utreds fredagsmorgonens våldsdrama i bostaden som ett misstänkt mordförsök. Enligt uppgifter till Norran handlar det om en våldsbrott inom missbrukskretsar. Två kvinnor sitter nu anhållna, brottsoffret är en man som ska ha angripits med ett tillhygge.

Polisens tekniker på plats på Morö Backe i Skellefteå för den tekniska undersökning av brottsplatsen. Det misstänkta mordförsöket inträffade på fredagsmorgonen, samma dag anhölls två kvinnor för delaktighet i brottet.

Polisens tekniker på plats på Morö Backe i Skellefteå för den tekniska undersökning av brottsplatsen. Det misstänkta mordförsöket inträffade på fredagsmorgonen, samma dag anhölls två kvinnor för delaktighet i brottet.

Foto: Niklas Gustafsson

Skellefteå2022-08-12 12:02

Klockan 09.13 på fredagen fick polisen ett larm om en skadad man på en adress på Morö Backe i Skellefteå.

Den skadade mannen fördes till Skellefteå lasarett för vård, berättade polisen på sin hemsida samma förmiddag.

Snabbt uppstod misstankar om ett allvarligt brott och ärendet rubriceras i nuläget som försök till mord. Brottsplatsen spärrades av i väntan på teknisk undersökning, vilken genomfördes senare samma dag.

Två personer frihetsberövades och det hölls därefter kortare förhör med de misstänkta, som enligt uppgift till Norran är två kvinnor.

Mannens skadeläge var vid lunchtid på fredagen oklart.

undefined
Den tekniska undersökningen är en viktig del i polisens utredningsarbete för att säkra bevis och klarlägga händelseförloppet kring det misstänkta mordförsöket på Morö Backe.

Om man gjort några iakttagelser som kan sättas i samband med händelsen ska man kontakta polisen på telefonnummer 11414, vädjade polisen tidigt under fredagen.

Chefsåklagare Åsa Jonsson gav vid lunchtid beskedet till Norran att åklagarmyndigheten i Umeå ännu inte hade något ärende, ingen åklagare hade då utsetts till förundersökningsledare.

Vid 14-tiden meddelade Åsa Jonsson att en åklagare i Umeå under några timmar kommer att leda utredningsarbetet, därefter blir det jouråklagare som leder förundersökningen under helgen.

– Eftersom de misstänkta greps under fredagsförmiddagen finns det tid fram till på måndag för att gå in med en häktningsframställan, säger Åsa Jonsson.

Lars Westermark, polischef i Skellefteå, kommenterade vid lunchtid:

– Förutom att det på olika sätt arbetas med ärendet så har jag just nu inga detaljer att lämna.

undefined
Polisens tekniker är på plats på Morö Backe och genomför en teknisk undersökning av brottsplatsen.

Norrans reporter Niklas Gustafsson rapporterade under fredagen att polisens tekniker var på plats på adressen i centrala Morö Backe. De undersökte bland annat trapphuset, och de hade även med sig en polishund till området.

Enligt uppgifter till Norran handlar det om ett våldsdåd som inträffat vid en lägenhet inom missbrukskretsar. Offret är en man som ska ha angripits med ett tillhygge.

Polisens presstalesperson Marie Andersson säger till Norran:

– Det har gjorts avspärrningar kring en adress. Vi arbetar med att försöka få fram så mycket detaljer som möjligt kring händelsen. Därför efterlyser vi också vittnesuppgifter, händelsen har inträffat i de södra delarna på Morö Backe.

undefined
Ett misstänkt mordförsök inträffade på Morö Backe i Skellefteå på fredagsmorgonen. Två personer har frihetsberövats, uppgav polisen på fredagsförmiddagen. En person har skadats vid våldsbrottet.

Vilka vittnesuppgifter efterfrågar ni, det kan ju vara svårt för den enskilde att veta vad som är intressant för polisen?

– Det gäller om man sett något som man reagerat över kring nio-tiden på fredagsförmiddagen och dessförinnan på morgonen. Det kan handla om personer, fordon, konstiga ljud eller annat som iakttagits. Det viktiga är att kontakta oss, sedan är det upp till polisen att värdera uppgifterna, svarar Marie Andersson.

Vid 15-tiden på fredagseftermiddagen kom beskedet att de två kvinnorna har anhållits efter beslut av åklagare Jennifer Piironen. Detta skedde efter att det hållits förhör med de två misstänkta.

Samma eftermiddag framgick det, efter kontakt med Skellefteå tingsrätt och åklagarmyndigheten, att det ännu inte hade förordnats om några offentliga försvarare för de två anhållna.

Men det är en självklarhet att detta snarast kommer att ordnas med tanke på att kvinnorna sitter anhållna, de grova brottsmisstankarna och att nya förhör ska hållas under helgen.

Regler/frihetsberövade

Från det att en brottsmisstänkt blir frihetsberövad har en åklagare högst fyra dagar på sig att få personen häktad av en domstol.

Det är också åklagaren som, efter att den misstänktes grips, fattar beslut om personen ska sitta anhållen de inledande utredningsdagarna.

Risken för nya brott, att den misstänkte på fri fot försvåra utredningen, att personen kan fly landet/undvika lagföring eller att minimistraffet är minst två års fängelse, är de vanligaste skälen för att en person häktas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!