Sedan drygt 100 år tillbaka har parkslide förvildat sig i Sverige. Arten härstammar från Japan och är otroligt växtkraftig, så pass att den ses som en invasiv art.
Invasiva arter är sådana arter som sprider sig mer eller mindre okontrollerat. Konsekvenserna blir att de tränger ut arter som växer naturligt i våran skog och mark, vilket påverkar den svenska biologiska mångfalden.
I dagsläget finns parkslide inte med på EUs lista över förbjudna arter, därför finns inga krav på att fastighetsägare inte får ha dem.
– Upptäcker man parkslide bör man höra av sig till Länsstyrelsen och anmäla det först. Man ska absolut inte gräva, det gör saken värre för den sprider sig mycket mer, säger Anna Backlund.
Vidare berättar Anna Backlund att endast 0.07 gram av rötterna kan växa till helt nya plantor. Parkslide har ett väldigt starkt rotsystem som brukar bli runt 4 meter långt, vilket även kan ligga i dvala i upp till 30 år. Växten kan alltså leva i upp till 30 år under jord, utan ett endaste grönt blad över ytan.
Får man parkslide på gården rekommenderar Naturvårdsverket i dagsläget att inte göra någonting, då oddsen är höga att det bara blir värre. Alternativt kan man klippa ner den och täcka den med markduk, som man sedan täcker över med ett tjockt lager jord eller grus.