”Det var proppfullt med cannabis”

Efter olika spaningsinsatser slog polisen till mot huset i den lilla Malåbyn. Enligt Tidningen Norran är hittades tolv kilo cannabis. ”Detta är en av de största cannabisodlingar som polisen i Skellefteå har avslöjat”, säger Rasem Chebil, polisen i Skellefteå.

Bilden kommer från en annan av polisens tillslag mot cannabisodlare.

Bilden kommer från en annan av polisens tillslag mot cannabisodlare.

Foto: Arkivbild

Skellefteå2019-07-10 15:32

Norran kan i dag berätta om ännu en polisiär insats inom Skellefteå lokalpolisområde i arbetet med att bekämpa narkotikabrottsligheten.

Det var på fredagsförmiddagen den 7 juni som Skelleftepolisen grep en man i 30-årsåldern och genomförde en husrannsakan i dennes bostad inom Malå kommun.

Detta skedde efter att polisen under en tid bedrivit både inre och yttre spaning mot 30-åringen och mannens fastighet.

När polisen gick in i bostaden anträffades något som kan liknas med en industriell tillverkning av cannabis.

Efter ett kortare förhör anhölls mannen, misstänkt för grovt narkotikabrott utifrån de stora mängderna cannabis som påträffades.

Fyra dagar senare häktades mannen av Skellefteå tingsrätt.

Skälen för häktning var flera: att han på fri fot kunde försvåra utredningen, att han kunde fortsätta begå brott samt att minimistraffet för grovt narkotikabrott är två års fängelse.

När 30-åringen häktades medgav han att han framställt en viss mängd cannabis, men att det rört sig om betydligt mindre mängd än vad åklagaren påstår.

– Han förnekar grovt narkotikabrott, förklarade hans advokat Urban Rönnblom vid häktningsförhandlingen.

Nu har mannen omhäktats av Skellefteå tingsrätt, åklagaren behöver mer tid för att bli klar med förundersökningen.

Vid den förhandlingen framgick det att polisen hittade cirka tolv kilo cannabis vid husrannsakan.

”Den misstänkta gärningen är att betrakta som grovt narkotikabrott med hänsyn till omfattningen avseende mängden narkotika om ett dussintal kilogram och de övriga omständigheterna som har framkommit i utredningen”, konstaterade tingsrätten.

Gränsen för grovt narkotikabrott när det gäller cannabis går vid fem kilo, vilket innebär att den här mängden är mer än dubbelt så stor.

Det är avdelningen för grova brott vid polisen i Umeå som ansvarar för utredningen, chefen Magnus Forsgren säger till Norran:

– Det här handlar om en rejäl cannabisodling. De poliser som genomförde husrannsakan mötte en fastighet som var proppfull med cannabis.

– Det här är en av de största cannabisodlingar som polisen i Skellefteå har avslöjat och och tagit i beslag, säger Rasem Chebil vid polisen i Skellefteå, som ledde polisinsatsen i byn.

Advokat Urban Rönnblom:

– Det jag kan bekräfta är att han gjort vissa medgivanden, men han förnekar grovt brott. Något mer kan jag inte kommentera kring förundersökningen och brottsmisstankarna mot min klient.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om