Beskedet: Northvolt har betalat skatten

På måndagen kom beskedet att batterijätten Northvolt har betalat sin skatteskuld.

Northvolt har brottats med ekonomiska problem under en längre tid. Måndagen den 14 oktober innebar en viktig deadline för företaget: det var sista chansen att betala skatteskulden och undvika att riskera att styrelsen blev personligt betalningsansvariga. (Arkivbild)

Northvolt har brottats med ekonomiska problem under en längre tid. Måndagen den 14 oktober innebar en viktig deadline för företaget: det var sista chansen att betala skatteskulden och undvika att riskera att styrelsen blev personligt betalningsansvariga. (Arkivbild)

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Skellefteå2024-10-14 09:38

Precis som Norran och många andra medier har uppmärksammat den senaste tiden har måndagen den 14 oktober inneburit en viktig dag för Northvolt, det var nämligen den sista dagen att betala en stor summa pengar till Skatteverket. Det har spekulerats från olika håll om huruvida bolaget säkrat tillräckligt mycket pengar för att kunna betala in pengarna på utsatt tid.

Enligt uppgift handlar det om en summa på 287 miljoner kronor för de sex största bolagen i koncernen.

På måndagen meddelade företaget att de betalat in pengarna till myndigheten, skriver Dagens Industri.

Till Norran uppger Northvolt kommunikationschef Matti Kataja: ”Vi har betalat skatten, precis som vi bekräftade förra veckan att vi skulle göra.”

Om Northvolt inte hade betalat in skatten i tid, kunde de tvingas ansöka om konkurs för att inte styrelsen skulle riskera att bli personligt betalningsansvariga.

undefined
Matti Kataja, kommunikationschef för Northvolt i Norden.

Northvolts presschef Matti Kataja meddelade redan förra veckan att pengarna skulle sitta inne på skattekontot på förfallodagen. 

– När vi har fått frågan om vi kan betala skatt den 14 oktober så svarar vi precis som andra företag: ja, skrev han i ett mejl i fredags.

Som Norran tidigare har skrivit om har bolaget fortfarande andra problem att ta itu med. Bland annat den mängd obetalda räkningar som landat hos Kronofogden. I början av förra veckan fanns betalningsförelägganden på 132 miljoner kronor, på fredag förmiddag hade de ökat till 385 miljoner kronor. I stort sett hela ökningen handlar om fakturor som ligger på det konkursade bolaget Expansion Ett.

Samtidigt pågår också fackliga förhandlingar med anledning av det stora varslet som lades för några veckor sedan. Totalt berörs 1 000 anställda i Skellefteå av varslet. Förhandlingarna är inte klara och väntas fortsätta i veckan.

Kan du säga något mer om vilka överenskommelser ni nått i er pågående finansieringsprocessen?

– Arbetet med finansiering pågår för fullt, vi hoppas att vi kommer att kunna dela med oss av mer information som så snart som möjligt, säger Matti Kataja till Norran på måndagen.                                                                                                                                                      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!