För ett tag sedan var hennes syster med om en otäck händelse som hade kunnat gå riktigt illa.
– Hon promenerade med sin häst efter en nyasfalterad väg och den halkade. Hästen ramlade omkull och hamnade ut på vägen. Hade det kommit en bil i hög hastighet hade det skett en olycka, säger hon.
Måste ni rida efter så hårt trafikerade vägar?
– För att vi ska ta oss till skogen där vi rider måste vi leda våra hästar cirka 100 meter efter E10:an. Nästan varje gång passerar fordon oss i högre hastigheter än vad som är tillåtet, många gånger håller de inte heller ut även om möjligheten finns. Hästen räknas som ett fordon, men är sällan helt trafiksäker. Därför tror jag inte att något hästekipage är efter hårt trafikerade vägar för att de vill utan det är nödvändigt för att ta sig till mer lämpliga ridvägar, säger Kristin Widmark.
Hon säger att hon hoppas att inga fordon ska komma när hon leder hästen längs vägen, men att det är oundvikligt.
– När jag upplever att en bilist inte sänker hastigheten brukar jag sträcka ut min arm och föra den upp och ner för att vädja om att sänkt hastighet men det ger oftast ingen effekt. Min dotter säger att hon inte vill gå efter vägen när vi ska ut och rida eftersom hon tycker det är obehagligt, men tyvärr är det ett nödvändigt ont, säger Kristin Widmark.
Hon påpekar att hästar är flyktdjur och att de reagerar instinktivt med att fly från det som upplevs farligt.
– Det behöver inte betyda att hästen blir rädd för bilen som passerar utan kan bli rädd för något på sidan om vägen, och då kan hästen vara ute på vägen på mindre än en sekund. Man bör tänka på att en häst väger uppemot ett halvt ton, lika mycket som en älg. En älg passerar man inte utan att sänka hastigheten.
– Det många inte tänker på är att, för att man ska få en häst att bli så trafiksäker som möjligt så måste man också vistas i trafiken för att vänja de vid trafik, säger Kristin Widmark.