Framtidsgrupp ska få byarna att leva

Nu kraftsamlar byarna mellan Gällivare och Kiruna för att vända den negativa trenden och skapa framtidstro. En ny framtidsgrupp har bildats i byarna.- Vi vill att de kommunala tomterna bebyggs. Varje barnfamilj är värdefull för skolans framtid, säger Martin Dyrlind.

"Vi blir starkare om vi jobbar tillsammans. Vi har startat en grupp i Skaulo, Puoltikasvaara, Lappesuando och har massor av idéer", säger Martin Dyrlind, Skaulo.FOTO: Marie Ridderström

"Vi blir starkare om vi jobbar tillsammans. Vi har startat en grupp i Skaulo, Puoltikasvaara, Lappesuando och har massor av idéer", säger Martin Dyrlind, Skaulo.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

SKAULO2011-02-08 06:00

En helt ny framtidsgrupp har sett dagens ljus i Skaulo, Puoltikasvaara och Lappesuando. Gruppen är så ny, att den ännu inte har något officiellt namn, men 20 personer har samlats till sitt första möte och idéerna är många.

De vill värna om byarnas framtid och med den växande gruvnäringen i ryggen, finns ett nytt framtidshopp.

- Vi blir starkare om vi jobbar tillsammans. Tanken är att vi allihop i bygden, små och stora byar, ska jobba åt samma håll och försöka skapa jobb och boende. Vända på den negativa trenden och skapa något positivt i byn, säger Martin Dyrlind.

"Framtidsgruppen" har stöd av Landsbygdsrådet.
I Skaulo vill man bebygga de kommunala tomterna som står och väntar på nya ägare. Läget är perfekt, menar byborna. Mellan två gruvmetropoler, LKAB och Aitik, samt Svappavaaragruvan som ligger i byn intill.

- Folk vill flytta in, men det finns inga lediga hus, säger Martin Dyrlind.

Vill bygga ålderdomshem
I byarna finns ett starkt önskemål att de gamla får vara kvar i sin hembygd när de åldras och inte längre orkar bo hemma.

Ett äldreboende, naturskönt beläget vid sjöarna i Soutojärvibygden, är absolut rätt, tycker man, och får medhåll av socionomen Ann-Mari Svala Lund, som stannade till för en fika i kaféet i Puoltikasvaara.

Hon tror att gruvnäringen blir räddningen för många byar i Norrbotten.

- I min hemby Autio, i Pajala kommun, kommer gruvan som en räddning och det gäller även dessa byar. Jag tror absolut att byarna i Norrbotten har en framtid. Finns det jobb, så kommer människor. Det handlar om ekonomi, att kunna försörja sig. Jag tycker att det är väldigt fint om de äldre får åldras i sin hemby, det är ju där de vill vara, säger hon.

Barnen är framtiden
Lotta Rynbäck Andersson bor i Puoltikasvaara med sin familj. Hon flyttade tillbaka till sin hemby för ett par år sedan. Hon veckopendlar till sitt jobb på länsstyrelsen i Luleå, men nu är hon barnledig.

- Här finns livskvalitet och närhet till naturen, säger hon.

För de tre barnen innebär närheten till släkten i byn en stor trygghet.

Det finns 21 elever i Puoltikasvaara skola.

Barnen är byarnas framtidshopp.

- En barnfamilj från Filipstad, flyttar in i det sista lediga huset i byn. Varje barnfamilj är viktig och vi måste få i gång nybyggnation, säger Martin Dyrlind.

Minskad omsättning
Gruppen ska uppvakta kommunens politiker och tjänstemän.

Omsättningen i lanthandeln har minskat med fem procent senaste året, vilket oroar. Antalet skolbarn har blivit färre och befolkningen minskar i takt med att de äldre dör. Det bor omkring 600 personer i området.

- Vi vill ha nya turistsatsningar i byarna. Vi vill ha fler ben att stå på. Vi samlas till ett nytt möte om drygt en vecka. Vi måste börja agera själva
i byarna, det är ingen annan som gör det åt oss, säger Martin Dyrlind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om