Bären kvar i skogen

Arvi Alamattila är en erfaren bärplockare som vet var bären finns och när de är mogna.Nu rasar han över bäruppköparnas priser som han anser ligger skamligt lågt.- Inte tankar jag bilen, anstränger mig och blir myggbiten för 60 kronor kilot. Då får bären bli kvar i skogen, säger han.

Arvi Alamattila, Övertorneå, är en erfaren bärplockare som känner markerna i Skauloområdet med omnejd mycket väl. Han tycker bäruppköparna borde diskutera både bärpriser och bärmognad med de som har erfarenhet.FOTO: Maria Ödalen

Arvi Alamattila, Övertorneå, är en erfaren bärplockare som känner markerna i Skauloområdet med omnejd mycket väl. Han tycker bäruppköparna borde diskutera både bärpriser och bärmognad med de som har erfarenhet.FOTO: Maria Ödalen

Foto: Maria Ödalen

SKAULO2010-08-16 06:00
Arvi Alamattila, 66, har plockat bär sedan han var nio år. Han bor numera i Övertorneå, men han känner till trakterna kring Skaulo utan och innan där han och frun har sitt fritidshus.
Till Finland
Så här års brukar han tillbringa näst intill oberäknelig tid ute i bärmarkerna för att plocka hjortron, blåbär och lingon som han sedan säljer till bäruppköpare. Men i år och till och med några år tillbaka är det annorlunda.
- Ja, de är ju flera år tillbaka som bäruppköparnas priser legat lågt. Därför har jag sålt det jag inte plockat för eget behov i Finland där de betalar höga priser jämfört med uppköparna här och till vänner och bekanta, säger han och fortsätter:
Bara husbehov
- Hela min bekantskapskrets av riktiga proffsplockare har slutat sälja och plockar bara för eget behov. För alla som kört längs dåliga skogsvägar vet hur mycket mer bränsle bilar ta efter sådana. Dessutom är risken att man kör sönder bilen stor och det är också ansträngande att gå i skogen. Det lönar sig helt enkelt inte. Jag säljer inte för under 100 kronor kilot.
Konsekvenser
Arvi Alamattila menar att detta får konsekvenser. Mycket av bären blir kvar i skogen oplockade.
- Lokal kännedom är en grundförutsättning i bärplockning. De utländska plockare som kommer hit vet inte alltid var bären finns och vi lokala plockare känner till många bärställen som ingen annan ens vet om.
Han framhåller att uppköparna inte heller känner till när bären är mogna. Därför plockas många gånger karten, vilket ger dålig kvalitet.
- Det är inte bäruppköparna som säger när bären är mogna, det är naturen. Och vi gamlingar har lärt oss att lyssna till naturens egen funktion.
Till skillnad från utländska plockare kan de lokala plockarna ställa krav.
- Det är synd om de utländska plockarna som måste slita hårt och sälja bären till vilket pris som helst. Vi däremot kan sätta ned foten och låta bli att plocka när priset blir för lågt. Vi klarar oss utan den inkomsten, det är bara det att vi handlar mindre, säger Arvi Alamattila.
Han kommer in på att det också medför samhällsekonomiska konsekvenser:
- Ja, när vi lokala plockare säljer våra bär köper vi kanske en ny tv eller annat för pengarna. Det gör ju att pengarna rullar in i samhället igen.
Tradition försvinner
Han ser även konsekvenser i ett framtida hälso- och socialt perspektiv:
- Bärplockning ger god kondition som vi tappar om vi slutar plocka och intresset för att vistas i skogen minskar. Vår gamla goda tradition försvinner till slut, säger Alamattila.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om