Hästar skrämdes av försvarets flygövning

Benita Nyman driver ridskola i Skäret. Under Nato-övningen skrämde lågflygande helikoptrar 22 hästar så att de gick genom stängslet i sin hage. En blev skadad och ska vila i flera månader.Nyman kräver Försvarsmakten på ersättning.- Jag har blivit jättebra bemött. Allt ordnar sig nog, säger hon.

"Vi var rädda att två dräktiga ston skulle kasta sina föl men  till all lycka blev det inte så", säger Benita Nyman. Här med de två bedårande fölen Sunnie ochValborg. Hon har 32 hästar i olika storlekar. Yngst och minst är Sunnie. FOTO: simon eliasson

"Vi var rädda att två dräktiga ston skulle kasta sina föl men till all lycka blev det inte så", säger Benita Nyman. Här med de två bedårande fölen Sunnie ochValborg. Hon har 32 hästar i olika storlekar. Yngst och minst är Sunnie. FOTO: simon eliasson

Foto: simon eliasson

SKÄRET2009-07-31 06:00
Sommardagen är härlig och det råder full aktivitet på ridskolan
i Skäret som ligger mellan Antnäs och Ersnäs. Det är högsäsong med ridläger för barn på dagarna och för vuxna på kvällarna. Det finns sammanlagt 32 hästar på gården. Förutom ridskola bedriver Benita Nyman avel och hästutbildning på gården. Det kommer ungefär 150 elever per vecka till ridskolan. På sommaren är 15 elever per vecka på ridläger här.
- Att en ridhäst är obrukbar under högsäsong innebär ett stort avbräck, säger Nyman och klappar om sjuklingen Windy som är ett svenskt halvblod och den största hästen på gården med sina 1, 68 i mankhöjd.
En skadad häst
Windy var en av de 22 hästarna som gick genom stängslet när två helikoptrar lågflög över ridskolan på kvällen den 13 juni i år.
- Som tur var gav de sig iväg mot Alvik i stället för mot E 4, säger
Benita Nyman.
Alla 32 hästarna på gården blev skrämda och samtliga undersöktes efteråt. Det visade sig att bara en häst hade skadats.
- Vi var rädda att två dräktiga ston skulle kasta sina föl men till all lycka blev det inte så.
Bra bemött
Några dagar före den dramatiska händelsen på gården hade en lågflygande helikopter skrämt hästar med småbarn i sadlarna.
- Men inget barn ramlade av och eftersom vi trodde att händelsen var en engångsföreteelse kontaktade vi inte försvarsmakten då. Det gjorde jag naturligtvis när de 22 hästarna skrämdes ur hagen och vi fick jaga dem halva natten.
Benita Nyman påpekar att major Ronny Karlsson som är den som hon har haft kontakt med på F 21 har bemött henne jättebra och ställt sig väldigt förstående.
- Jag tror att allt kommer att ordna sig till det bästa, säger hon.
Kräver ersättning
Förutom ersättning för vårdkostnader och stillastående för Windy kräver Nyman att ridskolan blir markerad som bullerkänsligt område på försvarsmaktens kartor.
- Jag vet att Ronny Karlsson tog upp bullerkänsligheten med de som flög direkt under Nato-övningen, säger hon.
NSD har sökt Ronny Karlsson för en kommentar men han gick inte att nå under torsdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om