I Piteå, i byn Sjulsmark finns Jössgården där Helene och Torbjörn Forsberg bor tillsammans med hästar, kaniner och höns.
– Vi har i ett par års tid renoverat en gammal stenladugård från början av 1800-talet, säger Helene.
– Många timmar har det blivit innan start men nu är vår dröm uppfylld.
Den 1:a juli i år öppnade paret ett sommarkafé/restaurang hemma på gården i byn och sedan starten har kunderna blivit fler och fler.
– Vi gjorde en ny besöksparkering, men folk har ändå fått parkera sin bil på ängarna. Vissa har också fått vända för att de inte fått plats i restaurangen när de kommit.
Det stora trycket överraskade paret. Från början var det tänkt att verksamheten endast skulle anställa tre personer – men det visade sig krävas sju stycken för att mäkta med anstormningen.
– Vi blev tagna på sängen, vi trodde aldrig det skulle bli så populärt. Det är många som kommer tillbaka också, fortsätter Helene.
– Sen har gårdens kafé blivit ett populärt ställe för byborna, vi lockar besökare i alla åldrar, det känner vi är extra roligt att göra något för alla som bor i byarna runtomkring.
En sak som kan ha bidragit till den stora besöksströmningen är att Jössgården inte bara satsat ekologisk närproducerad mat – utan också på att sticka ut.
– Du måste ha en plats som är unik att åka till. Det måste vara en miljö som tilltalar gästen och ett gott värdskap, säger Helene Forsberg.
– Här får barnen rida på våra snälla ponnyhästar. Många barnfamiljer tycker det är roligt att mata kaninerna och titta in i bagarstugan.
Drömmen om att driva detta föddes på en Gotlandsresa till Visby för snart tio år sedan.
– Vi besökte Krusmyntagården och då sa jag till min man att jag också vill ha nåt sånt här när barnen är utflugna, säger Helene.
– Vi är just nu tjänstlediga från våra ordinarie arbeten, jag på heltid och min man på deltid. Jag jobbar i vanliga fall på Lernia med utbildning för vuxna och min man jobbar som områdeschef på Samhall. I höst kommer vi att anställa några duktiga personer som ska jobba med oss på gården, sen får vi se om verksamheten växer i framtiden, det skulle vara fantastiskt roligt att kunna leva av de event som gården ger.
På tisdag stänger sommarkaféet för säsongen och då går Jössgården vidare till vinterverksamhet riktat mot företag.