Vi är i gränstrakter.
Området tillhör Gällivare kommun, men mot norr ser man tydligt Kiruna centralort med de två urgröpta malmförande bergen.
Storslagen utsikt
Myrlandskapet vi befinner oss i är varken skog eller fjäll. De riktiga fjällen tornar fram i väster och en klar dag syns stora delar av Kebnekaisemassivet i horisonten.
Utsikten är alltså både varierande och storslagen från det 716 meter höga berget Sjisjka och det finns ingenting som hindrar vindarna från att ta fart. Det är därför platsen är omsorgsfullt vald för en vindkraftspark.
Känt tack vare Skum
Tidigare var Sjisjka mest känt som födelseplats för den samiske konstnären Nils Nilsson Skum. Kanske tecknade han sina första renhjordar där bygget nu pågår som bäst.
Vad han hade tyckt om vindkraftsprojektet får vi inte veta, men projektledaren Rolf Rubensson vid bolaget Jemtska (samägt av Jämtkraft och Skanska) säger att de har haft ett mycket gott samarbete med Girjas sameby.
- Vi har inte upplevt något motstånd från deras sida. Vi har varit överens om hur vi ska jobba och de har hjälpt oss med röjning, inhängning och liknande uppgifter, säger han.
Vägen kom lägligt
Fram till för till en månad sedan var järnväg den enda förbindelsen mellan Sjisjka och omvärlden. Arbetsstyrkan anlände med rälsbussen varje morgon och materialet lastades av från tågtransporter.
Nu har Trafikverket lägligt nog byggt en serviceväg från Kaitum till Lappberg och transporterna går numera på landsväg.
50 meter långa vingblad
Det handlar bland annat om vingblad som är 50 meter långa och transporteras på specialkonstruerade trailers, till största del nattetid för att inte störa trafiken.
Bygget har hunnit en bra bit. Tolv snurror är redan klara att börja leverera elkraft och alla 30 ska stå klara i oktober då parken ska överlämnas till ägaren.
Den blir då Norrbottens största vindkraftspark, åtminstone fram till dess att bygget vid Markbygden utanför Piteå kommer i gång igen.
En bra arbetsdag
I går anlände en ny uppsättning om tre vingblad till Lappberg samtidigt som ännu ett torn höll på att resas ute på fjället.
Under en lång och bra arbetsdag lyfts allt på plats.
Det här är en sådan dag.
- Det blåser bara fem sekundmeter etthundra meter upp i luften i dag. Det gäller att ta vara på så lugna dagar, säger Rolf Rubensson.
Millimeterprecision
Det krävs millimeterprecision för att pricka hålen som bultarna ska passa in i. Det ställer stora krav på kranföraren och de som åker med rören högt upp i luften.
Det är danska Vestas som levererar själva kraftverken och deras personal åker runt i världen från projekt till projekt.
Bio i Killinge igen
De har slagit upp sin camp i närbelägna byn Killinge, och även om det utifrån ser ut som ett vanligt arbetsläger finns här alla tänkbara bekvämligheter. Eller vad sägs om träningsanläggning och biograf?
- Det är nog många år sedan som Killinge hade en bio, säger Rolf Rubensson.
Projektet har hittills pågått i det tysta, men det finns en uppdämd nyfikenhet bland de boende i Killinge, Skaulo och Puoltikasvaara.
Guidad visning
Rolf Rubensson har bett de boende att inte köra in på arbetsområdet. I gengäld har han ordnat en guidad visning som ska äga rum i morgon.
- Jag trodde inte att det skulle bli fler än att jag kunde packa in dem i baksätet på bilen. Men det är ett hundratal som har anmält sig och jag har fått ordna två bussar, säger han.