Sista stocken sågad?
SESKARÖ. I dag på morgonen passerar den sista stocken sågklingorna vid Seskarö sågverk.Efter 116 år går sågverksepoken på ön i graven.., eller?- Önskescenariot är att hitta någon form av förädlingsindustri och samtidigt bedriva sågning i mindre skala, säger Bengt-Olov Innala, facklig representant för Ledarna.
Detta är bland de sista timmerstockarna som sågas på Seskarö för den här gången. FOTO: K-L SUNDQVIST FOTO: k l sundqvist
Foto: k l sundqvist
På timmerplanen låg ännu några timmerbuntar kvar och förhoppningen var att de skulle hinna sågas redan i går, men en del problem gjorde att den sista stocken sågas i dag vid 9-tiden på morgonen.
- Sedan får vi se vad som händer. Det sågas ingenting nästa vecka, då körs justerverket plus utlastning, säger Trä- och skogsfackets Tommy Österberg som är en av dem som redan fått sluta.
Sliparens sista arbetsdag
En som jobbar sina sista dagar på sågen är sliparen Kurt Lahti, 61, från Haparanda.
- Jag har jobbat på sågen i 35 år och det har varit en bra arbetsplats.
- Har ännu inte fått något besked om vad som händer. För egen del är jag inte speciellt orolig, men för de som är yngre och kanske har hus och familj kan det vara rena katastrofen. För min del blir det troligen så att jag bli farfar på heltid.
Ajournerade förhandlingar
Facken satt i måndags i uppsägningsförhandlingar med arbetsgivaren Setra för att diskutera olika lösningar för de anställda, såsom uppsägningslön, avgångsvederlag, studier och hjälp att starta eget.
- Företaget kom med sitt bud men vi hade ett eget bud, säger Tommy Österberg.
Förhandlingarna ajournerades och ett nytt datum är satt till den 26 juni.
- Den dagen ska vi också träffa representanter från Setra och Sveaskog för att prata om fortsatt verksamhet, säger Tommy Österberg.
- Så klart fortsatt verksamhet i någon form, gärna vidareförädling.
Oljepanna installeras
Trots det dystra dagsläget så finns hoppet kvar om fortsatt drift av något slag. Setra har ju också beslutat att lägga anläggningen i malpåse.
- Sågen kommer underhållas som vanligt, säger Tommy Österberg.
NSD erfar från tillförlitligt håll att Setra planerar att installera en oljepanna till vintern för att kunna hålla värme i anläggningen.
- Har inga kommentarer till det, säger Österberg.
- Jag kan bara inte säga någonting om detta.
Sågverksepoken efter kusten har en lång historia.
Bara under de senaste 40 åren har det hänt mycket - med cirka 20 års intervall. 1967 lades sågen i Båtskärsnäs ner, 20 år senare Karlsborg nu är frågan om Seskarösågens långa historia från 1892 slutar sommaren 2008?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!