I Sverige råder det bostadsbrist i 135 kommuner av landets 290 kommuner. Till år 2030 behövs 300 000 nya bostäder till äldre och enbart i Norrbotten saknas just nu 5 617 bostäder anpassade för unga och äldre, det visar en undersökning som PRO nu presenterar. Nu uppmanar PRO kommuner och stat att lösa bostadsbristen.
– I Haparanda behöver vi fler vård-och omsorgsboenden och kurvan pekar uppåt, det behövs kraftfulla åtgärder för att hitta lämpliga boenden och tillgängliga miljöer anpassade för äldre, säger Bertil Pääjärvi, vid PRO.
Ett krav för anpassning av bostäder är att byta ut 60 centimeters dörrpassager, till 90 eller 100 centimeter och att ta bort trösklar, detta för att möjliggöra färd med rollator och rullstol. PRO kräver också en översyn av hyreskostnader.
– Medelinkomsten för en PRO-medlem är 13 800 kronor per månad, en nyproducerad trea kostar 10 000 kronor, säger Eva Rögde, anställd vid PRO Norrbotten.
I Haparanda önskas fler boenden för äldre, så väl anpassade lägenheter som vård-och omsorgsboenden i olika former.
Nu har PRO på Seskarö hållit konferens och socialnämndens ordförande Marlené Haara (S) berättar att ett demensboende med fem platser är planerat till Haparanda, med start nästa år. Haparandabostäders Kalle Köysti meddelar att anpassning av bostäder kan diskuteras.
Nu berättar Marlené Haara också att Tornedalsskolan kan komma att bli bostäder.
– Nu ska Barents center byggas och en skola byggs på gränsen. Då frigörs skollokaler, kanske kan vi nyttja skolorna som blir över till boenden, boenden för äldre och yngre. Det finns otroliga möjligheter, säger Marlené Haara.
Överst på önskelistan från PRO på Seskarö är ett äldreboende på ön.
– Det är inhumant att flytta en gammal från Seskarö till Haparanda. Hur ska en person på över 80 år kunna hälsa på sin livskamrat som flyttats till Haparanda? frågar Roland Harr, ordförande vid PRO Seskarö.
De drar paralleller till äldreboendet i Sangis, Sveriges minsta vård- och omsorgsboende, där det finns nio platser och en avlastningsplats.
– I Haparanda bor det mer folk utanför stan än i stan. Dessutom tas jobb från Seskarö till Haparanda, det är orättvist. Vi tycker att Fridhem är en lämplig plats för ett äldreboende. Vi vill göra som i Sangis.
Bertil Pääjärvi konstaterar att behovet av äldreomsorg ökar.
– Den dag jag blir gammal drömmer jag om att min partner ska kunna ta rollatorn eller sparken för att hälsa på mig. Nu hoppas vi inviga äldreboendet inom ett eller två år, säger Bertil Pääjärvi.
PRO har otaliga förslag för ett bättre samhälle för både äldre och unga.
– Vi är framåtsyftande och drömmer om att fortsätta vara vitala och leva tills vi är hundra år. Vi måste presentera våra drömmar för politikerna, säger Bertil Pääjärvi.