Minnesparken öppnade skärgårdsfestivalen

Efter hundra år påminner nu Seskaröborna om hungerkravallerna som ägde rum på ön. En återinvigning av minnesparken blev starten på det här årets skärgårdsfestival.

Historiker. Karl-Erik Nyström kommer att hålla föreläsningar om hungerupproret på Seskarö.

Historiker. Karl-Erik Nyström kommer att hålla föreläsningar om hungerupproret på Seskarö.

Foto: Herman Öberg

SESKARÖ2017-07-16 20:09

Festivalen som började med återinvigningen av minnesparken avslutas på söndag med en friluftsgudstjänst. Däremellan kommer det att vara föreläsningar, utställningar och friluftsteatern "Splitvedsjäntorna" går i flera föreställningar. Självklart kommer hungerupproret från 1917 att stå i festivalens fokus nu hundra år senare. Därför började man med en återinvigning av Minnesparken, med minnesstenen från 1957.

Historikern Karl-Erik Nyström berättade kort om upproret som skedde på ön, han ska gå in mer på detaljer under veckans föreläsningar. Sedan kom han in på just minnesstenen.

– Det blev en politisk strid när stenen skulle resas, säger han i sitt återinvigningstal innan han förklarar närmare för Norrbottens media:

– Facket var starkt. På den tiden var det kommunisterna som hade makten i facket och då ville de att det skulle stå "Kampen för brödet" på stenen. Men det ville inte kommunen godkänna, de ville ha en annan text. Så då blev det "Brottet var hunger". Men jag vet en som var med på den tiden som kan berätta mer, säger Karl-Erik Nyström och går fram till Erik Wårstedt.

Wårstedt menar att det var en maktkamp mellan socialdemokratiska majoriteten i kommunen och kommunister. Men det blev till slut en sten som restes 1967 – och den har nu återinvigts.

Vad har du själv för koppling till kravallerna?

– Alla Seskaröbor har väl någon släkting som var inblandad i det här. Min morbror blev skickad upp på vinden på bageriet för att langa ut bröd, för han var liten till växten. Men då kom han inte ihåg, medan han langade ut allt, att lägga undan något åt sig själv – så han blev själv utan.

Hungerupproret

I hela maj månad 1917 året var Seskarö isolerat från fastlandet eftersom isen varken bar eller brast. Då blev matbristen så akut att Seskaröborna tvångsköpte bröd från två lokala bagare och hade sedan ranson på brödet. Den ena bagaren anmälde tvångsköpet till länsmannen, vilket ledde till att ön fick påhälsning av bland annat militären. Det ledde till stora kravaller på ön med skottlossning. För 50 år sedan restes minnesstenen på Seskarö och nu har det gått ytterligare 50 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!