Hon lever för sin landsbygdsbutik

För ett år sedan tog Ida Gard över livsmedelsbutiken på Seskarö från sin far. Nu tampas hon mot samhällstrenden där allt fler landbygsdbutiker lägger ned. Hennes dröm är att butiken ska leva kvar.

ÄLSKAR BUTIKEN. Ida Gard älskar att driva butik på Seskarö.

ÄLSKAR BUTIKEN. Ida Gard älskar att driva butik på Seskarö.

Foto: Linda Danhall

SESKARÖ2015-04-22 17:10

För ett år sedan blev Ida Gard butiksinnehavare på Seskarö och butiken bytte från att vara en Ica-butik till att bli Handlar´n. Nu ett år senare sammanfattar hon det gångna året.

– Det är ungefär som jag tänkt att det skulle vara. Det är kul och mycket att göra. Servicen är viktig, vi kan inte konkurrera med pris, men med service, säger Ida Gard.

Sågen var nedlagd då Ida Gard tog över affären, men hon minns tiden när sågen var igång.

– Givetvis märker hela ön av att sågen har lagt ned, så också vi.

Seskaröbon Bert Jonsson säger att han är glad att affären finns.

– Det är skitviktigt att ha butik här. Vi handlar så mycket vi kan där och kompletterar i Haparanda, jag får dåligt samvete när jag inte handlar på Seskarö. Det är viktigt att vi handlar hos de företag som vi har på ön. Alla på Seskarö har ett ansvar för affären, säger Bert Jonsson.

Många landsbygdsbutiker har det kämpigt och tidigare i vår lämnade utredare Catharina Håkansson Boman ett slutbetänkande gällande Service i glesbygd utredningen där det föreslås nya stöd till kommersiell service i särskilt utsatta och sårbara glesbygder.

– Tillgänglighet till kommersiell service är en av förutsättningarna för hållbar tillväxt och utveckling i gles- och landsbygder. Dagligvarubutikerna är särskilt viktiga eftersom de ofta fungerar som servicepunkter på landsbygden, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.

Ida Gard säger att hon med hjälp av bidrag kunnat utveckla butiken. Hon har en ny charkdisk, spelavdelning, pantmaskin, målat och fräschat upp mejeriet.

– Jag ser det här som en lärdom, jag får kunskaper hela tiden och det här är jätteroligt.

Ida Gard hoppas att butiken ska leva vidare, men hon konstaterar samtidigt att det hänger på kundunderlaget.

– Det räcker inte att jag tycker att det här är jätteskoj. Jag kommer inte att tvinga någon att handla här, handlar man inte får man ta konsekvenserna. Jag tror tyvärr att landbygdsbutikerna är på väg bort, stormarknaderna lockar mer. Vi ger det här några år och sedan ser vi om det är värt tiden och energin som vi lägger ned här, vi trivs här på ön, jag sambon och två barn. Vi är en kompletteringsbutik och om alla hjälps åt att komplettera här, då går det att ha butiken, säger Ida Gard.

Hon konstaterar att somrarna innebär guldtid, detta då turisterna anländer.

– Pengarna sparar vi till vintern, då det är mindre kunder.

Hon välkomnar förslaget på stöd till butiker i landsbygd.

– Det är positivt, det skulle ge oss möjlighet att bredda sortimentet. Nu kan vi inte ta för stora ekonomiska chanser.

Men Ida Gard gör mycket för sina stamkunder.

– Vill de ha någonting som jag inte kan få in i sortimentet tar jag bilen och kör till Haparanda och skaffar varan, det går vi inte plus på, men det är viktigt för servicen. Vi vill gärna få förslag från våra kunder, det är jätteroligt, säger Ida Gard.

Vad drömmer du om?

– Mer liv och rörelse i butiken. Men vi har fantastiska kunder, många väntar här på tidningen, dricker kaffe och berättar om sin dag, det är underbart, säger Ida Gard.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om