För tio år sedan tog sig Altanuula Baldan till Stockholm från Mongoliet, men den senaste tiden har flyttarna blivit tätare. I somras flyttade han med sambo och barn till Arvidsjaur och sedan vidare till Luleå i höstas.
– I Stockholm är det jättemycket folk, här tänkte jag att det var lite lugnare och frisk luft.
Väl i länet snubblade han över en annons på blocket som han inte riktigt kunde släppa. Kooperativet som drev restaurangen Ö-pärlan på Seskarö letade efter någon som kunde ta över driften. Efter några besök gjorde Altanuula slag i saken.
– I hjärtat bestämde jag mig på en gång, säger han.
Sedan början av januari driver han och sambon nu restaurangen och flyttlasset har slutligen hamnat på Seskarö, där Altanuula tror att familjen ska komma att trivas.
– Alla är väldigt hjälpsamma här.
I och med övertagandet har det hänt lite saker med menyn. Kvar sedan tidigare finns hamburgare och pizza, men sushi och mongolisk mat har tillkommit. Altanuula har de senaste åren jobbat i kök. Under två somrar lärde han sig göra sushi i Japan.
– Min japanska lärare lärde mig hur man kokar riset och skär laxen, säger han och menar att bra sushi är en utmaning att göra.
På varje bord ligger en vit duk och vid bordets långsidor står svarta stolar. En kund kommer in genom dörren och Altanuula känner snabbt igen honom.
– Han gillar tonfisk, säger restaurangägaren som reser sig upp för att ta beställningen.