"Att se kärleken till språket och kulturen är jätteroligt"

Över 50 personer från tre olika länder besöker Seskarö under fem dagar.Anledningen: Att få minoritetsspråken att överleva.

POSITIV. Marit Kemi är en av de som annordnat språklägret.

POSITIV. Marit Kemi är en av de som annordnat språklägret.

Foto: Nellie Andersson

SESKARÖ2016-07-22 20:24

Det årliga flerspråkslägret tog emot de första gästerna under onsdagen, och natten mot fredag var det 59 övernattande. 39 av dem barn. Gästerna från Norge, Finland och Sverige ska genom gemensamma aktiviteter utbyta språkkunskaper och även hitta sin egen identitet. Projektledare Daniel Särkijärvi tror att identiteten är viktig, bland annat för att få folk att stanna kvar i Norrbotten.

– Jag tycker att det är viktigt för att kunna lära sig själv vem man är. Om man vet att det här är mitt språk och min kultur blir man stolt och känner att man hör hemma någonstans. Då kanske man stannar eller flyttar tillbaka.

På lägret pratas främst svenska, finska, meänkieli och kvänska. Antalet deltagare ökar varje år. Särkijärvi ser positivt på att fler vill lära sig språken.

– Att se kärleken till språket och kulturen är jätteroligt. Det är en positiv känsla.

Genom att umgås med andra människor från samma kultur och bakgrund ska deltagarna lära sig mer om sig själva, och få en samhörighet. Många av deltagarna är återkommande och vissa är också med på vinterlägret som hålls i Norge. Marit Kemi, har varit med och anordnat lägret.

– Alla är välkomna, till och med hundarna. Det handlar om familjen, och om att hitta sin identitet.

– Sonen är här, barnen och hunden. Det är en hel generation.

Lisa de Graaf, fem år, kommer från Haparanda och kan både finska och svenska. Hon vet varför hon gillar lägret.

– Man kan bada och leka med kompisar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om