Utmaning med siktet mot toppen

Ett kort – tio bergstoppar. Utmaningen att ta sig fram i skog och mark och upp på en bergstopp lockar allt fler. ”Jag har blivit helt frälst på detta”, säger Susanne Årnell som är inne på tredje säsongen med Top of Piteå.

"Top-kortet har gett mig så mycket, nya vänner och fantastiskt fina naturupplevelser", säger Susanne Årnell (i mitten). Här med vännerna Kerstin Lindbäck, till vänster, och Birgitta Wellborg, på Stor-Råberget.

"Top-kortet har gett mig så mycket, nya vänner och fantastiskt fina naturupplevelser", säger Susanne Årnell (i mitten). Här med vännerna Kerstin Lindbäck, till vänster, och Birgitta Wellborg, på Stor-Råberget.

Foto: Jehan Ateaa

Semester2020-07-17 12:05

En sommar när vi uppmanas att hålla avstånd och undvika folksamlingar har vistelser i naturen blivit en populär sysselsättning för många. En uppskattad naturaktivitet är att lösa Top-kortet där tio bergstoppar i närområdet är angivna med koordinater. Bergstopparna bockas sedan av undan för undan.

Konceptet startade för nio år sedan med Top of Arjeplog, initierat av eldsjälen Maria Söderberg, och har nu spridit sig till Arvidsjaur, Älvsbyn, Piteå, Boden och nu senast Skellefteå.

– Idén var att hitta ett sätt att locka ut människor i naturen, jag hade inte en tanke på att det kunde bli så stort, berättar Maria Söderberg.

Att företeelsen blivit så populär tror hon har att göra med att det är en lättsam och minimalt organiserad aktivitet som alla kan göra närhelst de har möjlighet. Egenvandring är grunden i konceptet men ibland ordnas även gemensamma vandringar.

– Inget gör mig lyckligare än när människor connectar. Det är många som hittat varandra och sedan börjat vandra tillsammans, säger Maria Söderberg.

undefined
Maria Söderberg tog initiativet till Top of Arjeplog för nio år sedan. Nu finns konceptet även i Arvidsjaur, Älvsbyn, Piteå, Boden och Skellefteå.

En av dem som fått upp ögonen för Top-kortet är Susanne Årnell. Hon gjorde sin första vandring för tre år sedan när Top of Piteå ordnade en gemensam vandring upp på Högberget i Jävre.

– Jag var helt novis och väldigt skeptisk. Jag förstod inte hur jag skulle kunna hitta upp på topparna utan att kunna följa en stig, skrattar Susanne.

Men efter första gången var hon frälst och blev på köpet god vän med Kerstin Lindbäck. Tillsammans med Birgitta Wellborg har de sedan dess varje år bockat av alla toppar.  

– Tidigare vågade jag mig knappt ut för jag var rädd att gå vilse. Men vi har alltid hittat upp och alltid hittat ner med hjälp av kartan.

undefined
För Susanne Årnell är det tredje året med Top of Piteå.

De använder framförallt kartan ”Pitemål” som man kan köpa på Piteå turistcenter. Länsstyrelsens naturkarta är också bra att ha.

– Den finns även som app där man kan knappa in topparnas koordinater, berättar Linda Buska på Piteå turistcenter.  

– Egenvandring är i fokus med tanke på coronaviruset så jag tror att det kommer att vara ett extra stort intresse för Top-kortet i år, säger Linda Buska.

Top-korten kan köpas på turistinformationen på de olika orterna men även på plats vid någon av de gemensamma toppturer som arrangeras under säsongen. Mer information finns på respektive orts Facebooksida.

undefined
Kartan "Pitemål" används av många som köper Top-kortet i Piteå. "Men det finns även appar att använda om man vill kunna se höjdskillnader", säger Linda Buska på Piteå turistcenter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!