Naturnära spaning efter vilda djur

Till ett varmt och tryggt gömsle i skogslandet mellan Svartlå och ­Harads kommer turister från hela världen för att möta de vilda djuren. ”Gästerna har en dröm att se en björn eller örn på nära håll”, säger Mikael Suorra.

För att störa så lite som möjligt har Mikael Suorra satt upp fusk-kameralinser.

För att störa så lite som möjligt har Mikael Suorra satt upp fusk-kameralinser.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Semester2020-07-31 07:00

Han driver turistföretaget Hide and see. Djur och natur har följt med Mikael Suorra som har samiskt påbrå.

– Jag såg björn första gången uppe till fjälls när jag var sex, sju år. Jag fick titta i min morbrors kikare och såg en björn som åt kråkbär på andra sidan sjön.

Han följde även med sin pappa i skogen under jakt och lärde sig locka på skogsfågel.  

– Det som fascinerar mig mest är djurs olika beteenden och läten. Det är väl därför man börjar med lock av olika djur.

Mikael kör aktiviteten älglock under september och oktober.  

– Beroende på säsong väljer jag om jag vill locka en bortstött fjolårskalv med älgmammans läte, eller en brunstig tjur med ljudet av en villig älgko till gästernas stora förtjusning.

undefined
När Mikael Suorra startade verksamheten i liten skala för åtta år sedan byggde han ett handikappanpassat älgtorn.

Året runt gör han även safaris med spaning efter älg från bil. Mikael visar ett handikappanpassat älgtorn som finns i skogen. Det var det första som Mikael byggde när han startade verksamheten i liten skala 2012.

– Under rehabiliteringen efter min arbetsplatsolycka växte idén att erbjuda naturupplevelser som är tillgängliga även för dem med en funktionsnedsättning. Alla ska kunna ta sig ut i naturen. Idag, efter några år, har känslan stärkts än mer att företaget är på rätt spår med vårt allsidiga koncept, säger han.

undefined
Såhär ser det ut från gömslet när man kikar ut på åtelplatsen dit skogens vilda djur dyker upp.

Björnskådningen äger rum från maj till augusti i det moderna gömslet i skogarna mellan Harads och Svartlå.

– Aktiviteten börjar på eftermiddagen med en middag på Treehotel. Då blir det svensk husmanskost. Vid femtiden på eftermiddagen ska de vara på plats i gömslet.

undefined
Björn vill många se. Vid åtelplatsen finns älgkött att smaska på.

Gästerna blir förvånade när de gläntar på dörren till den mysiga stugan.

– Många tror att de ska ligga utomhus i skogen. Känslan vi vill förmedla här är främst lugnet och bekvämligheten.

I gömslet sitter gästerna på höj- och sänkbara stolar med varsitt fotobord, fönster och fotoglugg. I stugan finns även toalett och bäddade sängar om man behöver vila.

– Varje detalj är noga genomtänkt. Ventilationsrören har dragits högt upp för att inte vittringen av människa ska kännas nere på marken. Jag brukar också säga åt gästerna att vi måste viska i stugan för att inte skrämma bort djuren.

undefined
Mysigt med bekvämligheter. I gömslet finns såväl fotoplatser som sängar och en toalett.

En björnskådning tar cirka 17 timmar. På åtelplatsen där djuren äter läggs trafikdödat vilt men även vegetabilisk föda.

– Åteln är som kiosken i skogsmarken. Björnen ska veta att det alltid finns något gott att smaska på här. Alla gäster fotar inte fast de ser en björn utan många vill bara uppleva det mäktiga mötet. Vid åtelplatsen kan man även få se räv, mård, grävling och örn, säger Mikael Suorra.

I företaget finns även sambon Anna Bergström med. Hon bistår i det praktiska arbetet och står för menyn och matkonceptet som består av hemlagat och hembakat med smaker från Norrbotten till alla hungriga djurskådare.

– Maten är en röd tråd i verksamheten. Vi vill bjuda på bra råvaror från bygden, säger Suorra.

I aktivitetsutbudet finns också sommarfiske, hiking, örnskådning och pimpelfiske under vinter och vårvinter. Besökarna är dels norrbottningar, svenskar och andra nordbor eller fotografer som vill fota eller uppleva djur och natur. Men även jägare som vill lära sig att locka älg.

undefined
På väg mot gömslet. Mikael Suorra tar alltid täten före gästerna.

En stor besöksgrupp består också av internationella gäster från Treehotel och Arctic bath som vill ha naturnära aktiviteter under sin vistelse i Edeforsbygden och Swedish Lapland. Hide and see finns även med i aktivitetsutbudet hos Sörby turism och Storklinten.

– Vi har ett jättebra sam­arbete mellan turistföretagen. Vårt företag har även kontakt med reseagenter runt om i världen för att få specifika målgrupper att hitta hit, säger Mikael Suorra.

Covid-19-situationen har däremot gjort att fokus just detta år är på hemmasemestrarna och närturismen.  

Karta: Hide and see
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!