Se: Fjällräddarnas hårda väderförhållanden

Att vara fjällräddare innebär en ständig risk för både andras och egen del. Kirunagruppen arbetar starkt tillsammans i ett yrke där storm, snö och hemska väderförhållanden ständigt gör att stora och avgörande beslut måste tas.

15 februari 2019 22:37

Sven-Erik Frånberg var räddningsledare under natten mot fredag vid foten av Kebnekaise. I 10 timmar fick både fjällräddarna och de frusna vandrarna kämpa i fjällvärldens oväder. "Helt klart det tuffaste jag har varit med om, men jag kan garantera att vi räddade livet på dem", säger han.

Strax efter klockan 19.00 på torsdagskvällen inkom larmet om tre personer som frös och inte visste vad de skulle ta sig till på grund av vädret.

– De hade bestämt sig för att slå läger, men de hade varken rätt kläder eller rätt utrustning. Ett sommartält klarar inte fjällmiljön.

– Innan vi ens tagit oss från Kiruna till Nikkaluokta tog det några timmar. När vi väl kommer fram så måste vi lasta skotrar och förbereda utrustning för att sedan åka upp på fjället. Sträckan vi skulle köra tar vanligtvis 20 minuter, men under sådana väderförhållanden är det svårt att ens hålla sig till skoterleden och veta vad som är fram och vad som är bak.

Han berättar att de var tio fjällräddare som tjänstgjorde, men att de även fick hjälp av fyra militärer.

– De hade fått veta om räddningen som skulle påbörjas via media och hade frivilligt anmält sig till att hjälpa. Då det redan var på plats i Tarfala hade det börjat bege sig mot personerna som behövde hjälp, men fick vända om efter 100 meter eftersom det inte gick att ta sig längre.

Frånberg berättar att de höll telefonkontakt med militären ända tills de möttes upp. Eftersom att man visste att detta skulle bli tufft bestämde man sig för att dela in gruppen i två mindre grupper. Tre militärer och fyra fjällräddare åkte ut första svängen, medan resterande stannade kvar för att vila upp sig.

– Klockan 23.20 startade den första gruppen. Radiokommunikationen påverkades av vädret och försämrades. Då var gruppen tvungen att ta ett beslut huruvida det skulle vara värt att fortsätta eller inte. Den egna säkerheten går alltid före, säger han.

Han berättar att gruppen valde att fortsätta och att de fick kontakt igen med varandra klockan 02.30. Då var vandrarna upphittade och totalt tog det sex timmar för gruppen från start tills de kom tillbaka.

– Vi hade enorma problem att följa leden, och en skoter körde rakt ned i en ravin. Som tur var fick chauffören bara problem med axeln.

– Jag har varit fjällräddare sedan år 2007 och jag kan säga med säkerhet att detta är en av de värsta gånger jag varit med om.

Sven-Erik Frånberg vill uppmana människor som ska bege sig ut i fjällen att alltid tänka på att ha rätt utrustning, men även titta vilka väderförhållanden det kommer vara redan innan man åker. Hn säger att man också ska lämna en färdplan till anhöriga så de vet efter vilken led man färdas, eller ifall något skulle hända.

– Tyvärr så händer det allför ofta att man stött på vandrare som haft dåliga kläder, och speciellt sommartid. De befinner sig i fjällen med lågskor och utan rätt utrustning.

– Idag var det hyfsat väder när vi åkte hem. Imorgon ska det vara värre. Men vi är redo.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Stridsman