SD:s toppnamn i Kiruna utesluts – från facket

Mats Fredlund, Sverigedemokraternas toppnamn i Kiruna, utesluts från facket – på grund av sin politiska kandidatur. "Vad är det för j-vla demokrati?", säger han.

7 september 2018 19:05

53-årige Mats Fredlund står som förstenamn på SD:s lista till kommunfullmäktige i Kiruna och är samtidigt medlem i Transportarbetareförbundet.

Läs mer: SD:s nya namn i Kiruna

Men i dag, fredag, fick SD-politikern beskedet att han inte längre kunde vara med i facket.

– Antingen fick jag säga ifrån mig kandidaturen och medlemsskapet i SD, eller så skulle jag bli utesluten ur facket. Enligt dem handlade det om värdegrunden, säger han.

Vad tycker du om Transports agerande?

– Helt vansinnigt. Ett fackförbund ska i mina ögon inte ha något med politik att göra. De är till för att skydda medlemmarna och vår arbetstrygghet.

Hur känns det att inte längre omfattas av den fackliga tryggheten?

– A-kassan kan de inte neka mig, men nu får jag ingen hjälp av facket i förhandlingar längre. Vad är det för j-vla demokrati vi har i Sverige? Det kan bli tingsförhandlingar av detta, säger Mats Fredlund.

Han är inte den förste aktiva SD-kandidat som inte får vara medlem i Transport. Redan 2015 blev fackförbundet uppmärksammat när de uteslöt en lastbilschaufför och därefter har dåvarande förbundordföranden Lars Lindgren vid flera tillfällen motiverat varför aktiva SD:are inte är välkomna.

– Vi förutsätter att den som företräder SD i kommun eller riksdag, också står bakom deras syn på etnicitet och invandring. Det engagemanget går inte att förena med vår grundsyn när det gäller alla människors lika värde, sa han till tidningen Arbetet.

Men Mats Fredlund håller inte med om att SD inte motsvarar Transports värderingar.

– Det stämmer inte alls. Etnisk bakgrund berör inte oss SD:are. Alla människor ska behandlas på samma villkor. Däremot vill vi stoppa invandringen för att svensk ekonomi inte håller, vi har inte råd att ta hand om våra gamla och sjuka. Men det handlar inte om att nedvärdera invandrare.

Olov Wiklund, kassör inom Transport i Norrbotten, bekräftar att Mats Fredlund och ytterligare minst en medlem i länet ska uteslutas på grund av deras aktiva SD-kandidaturer.

– Vi inleder en process nu, ja. Det handlar om att SD:s värderingar och våra inte överensstämmer med varandra, säger Olov Wiklund som i övrigt inte vill kommentera ärendet.

Enligt tidningen Arbetet är Transport enda fackförbundet som utesluter aktiva sverigedemokrater. Andra fack väljer i stället att endast förbjuda aktiva från att ha fackliga uppdrag.

Vi har förgäves sökt Norrbottens avdelningsordförande Robert Savela samt Transportarbetareförbundet centralt för kommentarer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nils Johansson