SD går framåt i Haparanda

SD har inte en enda politiker som har etablerat sig i Haparanda. Men många Haparandabor vill se SD ta över i riksdagen. Väljarstödet nästan har fördubblats vid gränsen.

Båda borde rycka i Sjukvårdspartiet, men Jan-Ola Erikssons (S) parti har inte närmat sig vågmästaren.

Båda borde rycka i Sjukvårdspartiet, men Jan-Ola Erikssons (S) parti har inte närmat sig vågmästaren.

Foto: Herman Öberg

haparanda2018-09-09 22:48

Förra valet fick Sverigedemokraterna drygt 13 procent av Haparandabornas röster till riksdagsvalet. Nu är det nästan det dubbla. SD har ökat till 24,4 procent i Haparanda.

Samtidigt har Socialdemokraterna blivit den stora förlorare och minskat med 13,5 procentenheter trots att man fortfarande är största partiet med 37,7 procent.

– Det är oroväckande. Och i en kommun som Haparanda som är så beroende av EU-samarbetet och öppna gränser. Det är ju inte vad SD förespråkar. Det skulle drabba Haparanda med deras politik, säger riksdagsledamoten Ida Karkiainen (S) som var på plats på valvakan i Haparanda under söndagskvällen.

Vad beror det här på?

– Haparanda kommun har låg medelinkomst. Vi har låg utbildningsnivå jämfört med övriga landet. Jag tror att många missnöjesröstar.

Sverigedemokraterna har inte en enda Haparandabo på riksdagslistan. Haparanda har både Ida Karkiainen och Sven-Erik Bucht som är med högt upp. Ändå har SD tagit mycket mark mot S.

– Det går att göra mycket bättre. Vi har försökt upplysa och sprida vår politik. Vi har stått utanför Coop och Ikea och gjort allt det där. Men det räcker uppenbarligen inte, säger Karkiainen som är självkritisk efter resultatet.

Lokalt återstår det att se vad resultatet säger. SD kan få en tom stol i kommunfullmäktige. Efter två räknade distrikt klarade man tvåprocentsspärren. Efter de valdistrikten hade S också tappat från 2014.

Uppdatering, 23.30:

Den stora vinnaren i kommunfullmäktige verkar bli Sjukvårdspartiet. Redan i sitt första val blir man tredje störst i kommunen och får en viktig vågmästarroll. Nu kan det bli ett maktskifte i Haparanda.

Röster i fullmäktige:

Socialdemokraterna 34,1%

Centerpartiet 21,5%

Moderaterna 11,1%

Kristdemokraterna 5,7%

Vänsterpartiet 3,6%

Sverigedemokraterna 3,2%

Miljöpartiet 0,7%

Liberalerna 0,3%

Feministiskt initiativ 0,2%

Övriga (Sjukvårdspartiet) 19,7%

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om