Nora Eriksson har varit med och regisserat pjäsen ”Med kärlek från Kos” av Nicolas Kolovos och har även en roll i pjäsen. Hon tycker att budskapet är viktigt.
– Jag tycker att den är väldigt bra skriven och ger ett bra perspektiv på en flyktings liv på ett fint sätt och visar på kontrasterna på vårt samhälle här och vad vi har för erfarenheter och drömmar gentemot de som tvingas fly från sina länder och vad de har för syn på livet. Den tar upp viktiga samhällsfrågor om flyktingströmmarna och man tvingas ta ställning till om vi ska hjälpa dem eller inte.
Vad har varit den stora utmaningen?– Dels är vi en stor ensemble och det är en utmaning i sig. Men sedan är pjäsen också väldigt filmiskt skriven och har många övergångar som är roliga att jobba med och det har vi fått till på ett bra sätt.
Vad tänker du kring Länk 2018 och att ni är flera teatergrupper som får utbyte av varandra?– Det är väldigt roligt, både att få se andras föreställningar och se olika uppsättningar av samma pjäs. Men det är också roligt att träffa andra teatergrupper, speciellt här i norr där det är svårt kunna vara med i en teater och träffa folk som har erfarenhet och vet hur man kan lyckas. Men för oss handlar det också om att bara ha en jätterolig helg.
Vad lockade in dig i teater?– Jag har alltid hållit på med teater, min pappa jobbade på teater när jag var mindre. Det kändes ganska självklart, det är roligt och man blir utåtriktad. Men just nu vet jag inte om det är något jag vill fortsätta med men jag tror det, på något sätt i alla fall. Jag har ju varit med och regisserat den här pjäsen bland annat och det tyckte jag var väldigt roligt. Men jag tycker att det är väldigt roligt att även jobba med kostym eller rekvisita.
Länk 2018 arrangeras av Riksteatern i samarbete med Ung scen norr och Västerbottensteatern och cirka 100 teaterintresserade ungdomar samlas under samma tak.
I Luleå är Mervi Jaako på Ung scen norr projektledare och hon menar att Länk är ett bra sätt för unga skådespelare att träffas.
– Det här är ett nationellt projekt där Riksteatern beställer nyskrivet material från dramatiker som ungdomarna får spela gratis under Länk och en handfull föreställningar på hemorten. Jag brukar jämföra det med ungdomar som sysslar med idrott spelar de cuper och träffar på så vis andra ungdomar med samma intresse. Men med teater finns det en risk att man sitter hemma i sin egen kommun och spelar lite för kompisarna på skolan eller familjen. Det är sällan teaterintresserade ungdomar har möjlighet att komma iväg och träffa andra unga med samma intresse, men här kan de göra det.
Förutom att spela upp pjäserna för varandra får ungdomarna även en chans att knyta kontakter och har dessutom chansen att bli utvalda till den nationella Länk-festivalen på Riksteatern i Botkyrka i maj.
– Det finns jurygrupper som väljer ut några grupper som man ser har tänkt nytt, kreativt och annorlunda på något sätt.
Under projektets gång har ledarna i de olika grupperna även fått fortbildning i någon form.
– Det kan vara workshop i exempelvis teknik eller rollgestaltning, möte med manusförfattarna eller scenografer. Det är en viktig del i projektet, inte minst eftersom grupperna har så olika förutsättningar. Några jobbar med teatergrupp på fritiden medan andra jobbar på estetiska program på gymnasiet. Under helgen kommer vi också att hålla i en berättarworkshops och där de kan dela med sig av sin favoritövning, men det stora fokus är att få spela för varandra under helgen.