Prisade naturfilmaren: En mullvad lurade mig till festen

Bodensaren och naturfilmaren Göran Emerus fick Filmsparken 2015 för alla sina fina naturfilmer. " Det känns väldigt uppmuntrade. Jag blev ditlurad för att få prischecken".

Rörd och glad. Det var naturfilmaren Göran Emerius efter att ha fått priset Filmsparken och ett pris på 30 000 kronor för sin långa filmgärning.

Rörd och glad. Det var naturfilmaren Göran Emerius efter att ha fått priset Filmsparken och ett pris på 30 000 kronor för sin långa filmgärning.

Foto: Fimpool Nord

SÄVAST2015-12-13 12:29

Filmsparken 2015 delas ut av Luleå Kommun, Filmpool Nord och Norrbottens akademien under en fest på Kronan i torsdags. Naturfilmaren Göran Emerius blev glatt överraskad för priset.

– Jag visste ingenting. Utan blev mer eller mindre ditlurad. Det var en annan filmare i Boden som agerade mullvad.

– På Kronan skulle man ha en avskedsföreställning eftersom filmstudion ska flyttas. Det kändes inte så angeläget för mig att åka för jag hade aldrig använt studion. Jag ville inte åka ensam men när min kollega ville ha sällskap så hängde jag på. Tur det, säger Emerius och skrattar.

Sävastbon och naturfilmaren får priset för sina filmer om allt från norrbottniska fjällen, Alaska, Sibirien och Brasilien. Han har tidigare bland annat gjort filmerna Bergtagen och I vargars spår men även filmat mycket björnar. Förutom den guldfärgade sparken, ungefär lika stor som en tandsticksask så följde också en symbolisk check på 30 000 kronor.

Det blev en lönsam resa?

– Ja, hahahaha. Äran och checken känns ju väldigt roligt och uppmuntrade för filmskapandet. Nu kan man ju nyttja pengarna till något filmprojekt framöver, säger 74-åringen.

2001 fick också Emerius ett stipendium av landstinget på samma belopp för sin filmgärning.

– Jag är ju pensionär men arbetar fortfarande aktivit så alla ekonomiska tillskott är ju bra. Jag kan också söka samproduktion med Filmpool Nord och få en viss hjälp med viss delfinansiering, säger han.

I oktober kom han hem från Peru. 2013 besökte han Brasilien. Besöken i dessa länder sammanlagt på sex veckor hör till det senaste amazonfilmprojektet.

– Filmerna ska nu klippas ihop vilket tar några månader. Jag sökte jaguarer i Brasilien, säger Göran Emerius.

Nästa resa vill Göran Emerius göra till Patagonien, som är den sydligaste spetsen av Sydamerika.

–Där hoppas jag få närkontakt med pumor, säger han.

Det låter farligt?

– Nää, man har med sig en guide på resorna som vet var de håller hus. Man kan inte gå iland bland jaguarer utan måste färdas med båt, säger Göran Emerius.

Känner folk igen dig?

– Ja, det händer att folk kommer fram och frågar var jag ska resa nästa gång. Naturfilmare som jag har svårt att få ut något i televisionen. De köper in mest utifrån. Enda möjligheten för mig är att åka runt och visa mina filmer själv. Jag kom nyss hem från en sådan sväng, säger Göran Emerius.

Här är motiveringen:

"I år vill vi ge Filmsparken till en filmskapare som började filma redan i slutet av 60-talet. Årets pristagare har alltid gått sina egna vägar. Han har tagit med oss på många resor - till norrbottniska fjällen, Alaska, Sibirien och Brasilien. Snart ska vi även resa med honom till Amazonas.

Han har ett inspirerat förhållande till naturen och rör sig ledigt bland björn och varg. Många gånger har han fyllt byagårdar och föreningshus i Norrbotten och Västerbotten och trollbundit sin publik med sina filmer och berättelser.

Årets pristagare har bl.a. stått bakom filmerna, Alaska - drömmen om vildmarken, Kamchatka - fiskeland i öst, I den vita svartbjörnens marker, I vargars spår och Bergtagen."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om