Spelsatsningen på Boden Business park som startade 2017 blev en riktig framtidssaga. Men den började egentligen långt tidigare enligt Lars Lundqvist, som anställdes förra året som studierektor av företaget Changemaker Educations.
– 2014 ville min dåvarande chef på Sunderbyns folkhögskola att jag skulle kolla upp lite grann vad som hände inom spel och den nya näringen som höll på att växa fram.
Han var med på en del workshops och funderade över varför ingen pratade om dem som stod längst ifrån arbetsmarknaden och saknade behörighet till universitetens spelutbildningar.
Då föddes idén att göra något för den här gruppen men även hitta ” hemmasittarna”. Lars Lundqvist kontaktade då företaget Changemaker Education.
– I samarbete med folkhögskolan skapade vi en grundkurs i spelutveckling för målgruppen utan förkunskapskrav, säger han.
2015 hade parterna sitt första projekt ihop som man valde att kalla Gamemaker. Tolv personer gick första kursen.
– I dag har cirka 150 personer gått Gamemaker sedan starten. Där läser både de som har behörighet till högre studier samt de som saknar. Gemensamt för alla är att de vill lära sig att göra fantastiska spel. Det var så vi egentligen började med spel häruppe, säger Lars Lundqvist.
För två år gjordes också upptäckten att knappt någon sökte till den högre kvoten på universitetet som hade spelutbildningen.
– Här kände jag att vi kunde göra någonting. Det blev Sveriges enda utbildning för Indiespelutvecklare som Sunderby folkhögskola är huvudman för. Vi träffade Boden Business Park och allting bara landade rätt. Det var verkligen här vi skulle vara. säger Lundqvist.
Till våren avslutas första omgången spelutvecklare på 25 personer som studerat i två år. Oskar Pettersson har varit utbildningsansvarig ändå från start på indiespelsutbildningen.
– Eleverna har alltid praktik på slutet för det blir en mjukare och lättare övergång att gå från praktik och vidare in i yrkeslivet. Jobbmöjligheterna ser jättebra. Det kommer att startas tre nya företag också efter utbildningen, säger Pettersson
Sedan 2018 är Lars Lundqvist ansvarig för indiespelutbildningen och den tvååriga utbildningen webbutvecklare som kör igång till hösten med 30 platser. Där är sista ansökningsdag 1 maj. De nya eleverna kommer också att få tillgång till toppmoderna studielokaler på andra våningen i huset som är under uppbyggnad. Ledningsgruppen bjöd den 10 april in till en kvällsträff för att ge informationen om utbildningen till webbutvecklare. Det kom besökare från både Piteå, Luleå, Skellefteå och Boden.
– Intresset var superbra och många ville ansluta till nya utbildningen. I dag har vi tio klara sökande, men vi räknar med att fylla alla platser. Vårt mål är att skräddarsy utbildning efter vad branschen saknar. Vi har ju också kunnat visa yrkeshögskolan att det vi verkligen säger blir genomfört. Därför får vi också igenom andra utbildningar som webbutvecklare mot handel vilket känns jätteroligt. Den känns verkligen rätt i tiden och det är otroligt efterfrågat. Vi har mer på gång, men det är än lite hemligt, säger Lundqvist.
Det är också redan klart med utbildningsledare för webbutvecklarna. Vivienne Koh som fått tjänsten är från Singapore och flyttar upp från Stockholm.
– Jag älskade platsen här direkt och ville starta en egen verksamhet och kontaktade Boden Business Park. Jag såg samtidigt att de sökte en ansvarig för utbildningen. Jag anmälde mig och fick sedan jobbet. Jag och min partner ska flytta till Sävast och letar just nu ett boende, säger Koh.
Hon började själv som frilansare och har drivit eget företag sedan 2008.
– Jag började med grafisk design och sedan har väl mitt företag vuxit mer till en spelstudio med spelutveckling. Så jag har båda sidorna, säger Vivienne Koh.
Enligt Lars Lundqvist behöver e-handeln, som är den nya generationens handel, utvecklare med focus på affärsnytta.
– I dag handlar många människor på nätet. Då kan det vara bra att satsa på att bli webbutvecklare inom e-handel och utveckla dagens och framtidens e-handelslösningar. Eller så driva sitt eget företag. Utbildningen ger deltagarna eller eleverna en unik kompetensmix som är efterfrågad på arbetsmarknaden.