Den gamla rörbron i Sävastnäs under väg 97 är byggd 1959 och har alltså funnits i nästan 60 år. Det vanligaste problemet med rörbroar är att de rostar sönder i vattenlinjen, vilket kan lösas på en rad olika sätt. Om förhållandena tillåter kan det vara billigast att byta bron mot en ny. Brobytet har varit en prioriterad underhållsåtgärd från Trafikverkets sida under många år. Därför har man lagt in brobytet i samma vägplan som ombyggnaden av väg 97, sista etappen som återstår mellan Sävast och Sunderbyn. Vägplanen är fastställd av Trafikverket men är överklagad av ett antal markägare och ska upp till prövning hos regeringen.
– Att bron haft rostskador har vi vetat länge. Men vår ursprungliga plan har hela tiden varit att den dag vi bygger om 97:an så byter vi bron. Men vid en broinspektion för ett år sedan så upptäcktes att rostangreppen hade eskalerat kraftigt. Det var till och med flera hål på ena sidan, säger projektledaren Mats Elgcrona.
Därför prioriterades och tidigarelades brobytet och trafikverkets broansvariga bestämde då att bytet skulle ske senast under 2018. Brobygget lyftes därför ut som en egen entreprenad. Trafikverket gick ut med en upphandling och det blev BDX som blev huvudentreprenör. BDX har sedan en underentreprenör som sköter leveransen av bron och monteringen som heter Ponova.
Platsen där rörbron finns är på gränsen mellan Sävastön och Sävastnäs vid Sävaståns utlopp mot Bodån. För att säkerställa och klara trafiken förbi bron under tiden som byggarbetet pågår anlades en tillfällig förbifart i Bodån.
– Vi har lagt ned bergfyllning och sedan gjort en överbyggnad. Massorna ska sedan schaktas bort ner till befintlig sjöbotten och återställas när bygget är klart, säger Mats Elgcrona.
Själva brodelen kostar 10 miljoner för Trafikverket. I den summan ingår byggandet av den tillfälliga förbifarten, rivningen av den gamla bron och monteringen av den nya bron, återställning med asfalt på väg 97 och sedan rivning av den tillfälliga förbifarten.
Brobygget började den 13 augusti och den 2 oktober satte monteringen av rörbron igång. Bron byggs upp med korrugerade krökta plåtar till rör (trummor) eller valv.
– En rörbro är en av Sveriges vanligaste brotyper. Bron kommer i lösa delar och plåtarna buntas ihop på plats i rätt läge. Vi har också en mobilkran på plats som underlättar monteringen genom att lyfta plåtar. Den tyngsta plåten väger 1,3 ton. När bron är ihopmonterad klart så väger den sammanlagt 44 ton, säger Mats Elgcrona.
Hela broprojektet ska vara avslutat i slutet av november. Då ska det finnas en cirka 35 meter bred lågbyggd rörbro, 6,8 meter lång och 4,6 meter hög på plats.
– Bron kommer också att förses med en 2,3 meter bred landpassage i ena kanten, vilket
möjliggör passage för människor och djur, om de vill röra sig längs med vattnet, säger Mats Elgcrona.