Kockarna Johan Nilsson och Fredrik Johansson från restaurang Ripan i Kiruna är båda grillentuaster.
- Det är ju en helhetsupplevelse. Vi grillar på sommaren och samlas tillsammans kring maten, vilket många inte gör till vardags. Det är både gott och en gemensam upplevelse, säger Johan Nilsson.
För Helgs läsare presenterar kockarna fem såser som passar till en av svenskarnas mest uppskattade mathöjdpunkt.
- Den här röda tomat och paprikasalsan passar till allt du grillar i matväg, både kött, grönsaker, korv och fisk, säger Fredrik Johansson och visar upp en skål med röd röra.
- Man kan också spä salsan med vatten och ha den som en förrätts-soppa till grillat.
Han tar upp en skål med gul bönsalsa, gjord på färska brytbönor. En underskattad råvara enligt honom som vi bör ta till vara på mera.
- Den här är jättegod att dippa grönsaker i.
Johan Nilsson fyller i:
- Eller varför inte till en grillad aborre eller sik.
Även efterrätten kan naturligtvis grillas.
- Den här rosa fruktsalsan är av melon och jordgubbar. Jättegott till grillad ananas och så en liten klick vaniljglass till det, säger Fredrik Johansson.
Örtfärskost 4 personer ( den vita röran)
5 dl gräddfil från Norrmejeriet
½ dl blandade färska örter
(Antingen hemodlade från trädgården eller köpta färska till exempel. basilika, gräslök, oregano och citrontimjan)
1 tsk ekologisk svensk rapsolja eller rypsolja från Norrland
½ limefrukt
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Sätt ett kaffefilter i en sil. Häll upp gräddfilen i filtret och låt stå i kyl över natten så att det bildas en egen färskost (Vasslen som rinner genom silen kan användas som degvätska i brödbak). Blanda färskosten med de finhackade örterna, rapsoljan och juicen från limen.
Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt fram till servering.
Denna röra passar utmärkt att servera till en grillad fisk. Gärna en nyfångad sik eller abborre som har grillats fylld med citron och dill.
Ripans Lingonaioli 4 personer ( ljusrosa röran)
2 ägg
1 tsk pressad citronjuice
1 krm dijonsenap
1 vitlöksklyfta
2 dl ekologisk matolja
1 dl färska eller färskfrusna upptinade lingon
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Alla ingredienser skall ha samma temperatur. Mixa ihop ägg, citronjuice, senap och vitlök hastigt. Tillsätt sedan matoljan droppvis under vispning. När aiolin blivit tjock rörs lingonen ned och smakas av med salt och peppar. Förvaras kallt fram till servering.
Denna röra passar utmärkt till grillat viltkött, till exempel reninnanlår eller till grillat fläskkött. Karré är en väldigt bra detalj för grillning. Karrén innehåller bra med insprängt fett som gör köttet mört och saftigt. Tänk på att grilla fläskkött upp till över 68 grader.
Tomat och paprikasalsa 4 personer ( röda röran)
2 röda paprikor
4 kvisttomater
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 dl grönsaksbuljong
25 gram smör från norrmejeriet
½ färsk röd chili utan kärnor
½ kruka färsk basilika
1 tsk färskpressad citronjuice
Salt, peppar efter smak
Köp gärna ekologiska grönsaker för att slippa onödiga tillsatser i maten. Tärna alla grönsaker i grova bitar. Stek grönsakerna i en kastrull i fem minuter, de får gärna ta lite färg för en djupare smak. Häll på buljongen och sjud i 10 minuter. Mixa ihop salsan med en stavmixer, tillsätt smöret, citronjuicen och mixa ihop det snabbt. Kyl ned salsan och tillsätt hackad basilika och smaka av med salt och peppar. Förvaras kallt fram till servering.
Denna röra passar väldigt bra till grillad kyckling, tänk även där på att grilla den till över 68 grader. Röran fungerar också bra ihop med grillade grönsaker som en vegetarisk förrätt eller ihop med en grillad fiskbit.
Bondbönröra 4 personer ( beiga röran)
2 dl kokta bondbönor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk pressad citronjuice
2 msk ekologisk svensk rapsolja eller rypsolja från Norrland
1 krm mald spiskummin
2 tsk hackad kruspersilja
Vatten
Salt och peppar efter smak
Mixa alla ingredienser hastigt i en mixer. Späd med vatten till lagom konsistens och smaka av med salt och peppar.
Denna röra passar utmärkt till grillat bröd och grönsaker som en vegetarisk rätt. Proteinerna i bönorna ersätter då de proteinerna som man annars får i sig genom kött och fisk. Bönröran passar också fint att ha istället för smör på en brödbit till sommarens pastasallad eller bara som en nyttigare dipp till chipsen och morotsstavarna på fredag kvällen.
Jordgubbsalsa 4 personer ( röda röran)
500 g jordgubbar
½ cantaloupe melon
1 apelsin
1 lime
2 msk citronmelissblad
2 tsk svensk honung
Finhacka alla frukterna och rör ihop dem med hackade citronmelissblad och honung. Ställ kallt fram till servering.
Denna söta salsa passar utmärkt till grillad frukt och vaniljglass som dessert. Frukt som passar att grilla är skivad ananas, skivat äpple, päron eller hela bananer med skalet kvar. Bananen grillas då svart och skalas sedan försiktigt. Lägg upp den grillade bananen på en tallrik och servera med en kula god vaniljglass och jordgubbs-salsan. Frukten passar perfekt att grilla efter att huvudrätten har grillats och grillen börjar kallna.
Ripans grillmarinader
Till kött/kyckling:
1 dl matolja
2 msk kinesisk soya
1 tsk äppelcidervinäger eller sherryvinäger
2 vitlöksklyftor
½ pressad apelsin
1 tsk färsk hackad ingefära
2 msk lingon
Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer. Blanda med köttet som skall grillas och låt stå 1 dygn. Torka sedan av köttet innan grillningen så att inte onödigt mycket marinad droppar ned över kolen och tänder lågor i grillen, detta kan medföra att det smakar bränt.
Till fisk/grönsaker:
1 dl matolja
2 msk japansk soya (ljusare och mildare smak än Kinesisk)
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk vitt vin
1 vitlöksklyfta
1 tsk pressad limejuice
1 tsk hackade färska basilikablad
Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer. Blanda med fisken/grönsaken som skall grillas och låt stå 1 dygn. Torka sedan av fisken/grönsaken innan grillningen så att inte onödigt mycket marinad droppar ned över kolen och tänder lågor i grillen, detta kan medföra
Såsa till det på grillfesten
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!