Inspirerande konsthelg i Sarvisvaara

Konsthelgen i Sarvisvaara bjöd in till inspirerande möten med konstnärer, samt en grupp pensionärer från Gunillahem, som skapat bilder tillsammans med kulturarbetare Hjördis Martinsson.- Jag målar ballerinor, tomtar och troll, det är en glädje att måla, säger pensionären Birgitta Engström.

Hjördis Martinsson inspirerar pensionärerna på äldreboendet Gunillahem till lustfyllt skapande där samtal växer fram. FOTO: Marie Ridderström

Hjördis Martinsson inspirerar pensionärerna på äldreboendet Gunillahem till lustfyllt skapande där samtal växer fram. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

SARVISVAARA2010-08-09 06:00
En smal och somrig grusväg leder till den lilla skogsbyn Sarvisvaara, sju mil söder om Gällivare, där Nattavaara-akademin har sin årliga utställning, i år för 19:e gången. Konstnär Erling Johansson och sambon Maj Olsen är värdpar i byns gamla skola. Kaffe kokas och samtalen flödar, även i år besöktes utställningarna av flera hundra besökare.
- Jag är här varje år, med Erling kan man tala på djupet, säger Ingalillie Axelsson.
Erling Johansson visar sina nya experimentella målningar och berättar om framtidsplaner, utställningar i Paris och planer på att bilda en stiftelse. Några planer på pensionering existerar inte.
- Jag känner samma kraft som när jag var 30 år. En konstnär pensionerar sig inte. Jag tror inte på att tala om ålder, det bildas en suggesion i det och man förväntas vara på ett speciellt sätt, säger han.
Kulturarbetare i vården
Kulturarbetare Hjördis Martinsson presenterade sitt projekt "Kultur i vården" och med sig hade hon ett glatt gäng pensionärer från äldreboendet Gunillahem. De har tillsammans skapat bilder där de gamlas minnen är i centrum. I bilderna skildras björnmöten, majbrasor och barndomsminnen. Pensionärerna blir piggare och gladare. Fantastiskt roligt, säger Hjördis Martinsson, som även initierar utflykter och bastubad för pensionärerna.
Stämning av mystik
Konstnär Margareta Lindblom visade sin suggestiva konst, där olika väsen betraktar publiken med uttrycksfulla ögon.
- För Erling är det troll, för mig är det inre kommunikation, säger Luleåkonstnären Margareta Lindblom, som lyckats skapa en genomlyst stämning av mystik och stillhet i rummet.
Peter Kinny, Stockholm, inbjöd till fascinerande vernissage på vinden. Han berättar att han stämt möte med ett minne, ett minne som spökat i 30 år, då han mötte en jägare i finska Karelen.
Hans installation förmedlar stämningen av urjägaren som går genom alla tidsepoker. Skulpturen har en hud gjord av apelsinskal och ett avgjutet gevär på ryggen, för det är i lag förbjudet att ha riktiga vapen på konstutställningar.
Årets händelse i byn
Konstnär Veine Johansson, också från Stockholm, är en mångsidig konstnär och datagrafikpionjär som återvänt till måleriet och nu presenterar bilder av träsklandskapet. I en bild stiger en träskkvinna mytiskt direkt upp ur kärret.
- Efter den digitala eran började jag med landskap. Inspiration hämtar jag på Ridö, där märkliga träsklandsskap sätter i gång mitt måleri, säger han.
Nattavaara-akademins sommarutställning är utan tvekan årets händelse i byn, många besökte också Britt-Maries trädgård samt paltfesten i Hembygdsgården, denna vackra augustihelg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om