Valter Lindh och sonen Mikael Lindh driver fastighetsbolaget Prunus AB som numera äger husen i Sangis.
Mikael Lindh driver också butiken med militärt överskott i byn.
- Mäklaren Bengt Wikström kom in i butiken en dag för en och en halv månad sedan. Han frågade om inte jag var intresserad av att köpa husen. Jag behövde inte lång betänketid och kort senare gjorde vi klart allt, säger Mikael Lindh som tillägger:
- Jag nästan avrådde pappa från att vara med. Jag tänkte att det skulle kunna bli diskussioner eftersom han är politiker.
Pengarna som bostadsstiftelsen tjänar är i slutändan skattebetalarnas, eftersom stiftelsen är 100-procent kommunägd.
Rimligt i Sangis?
Valter Lindh gick in i verksamheten och han säger att det känns bra att satsa på landsbygden.
Valter Lindh tillhör den absoluta toppen i kommunpolitiken.Han är en av fem ledamöter i kommunstyrelsens arbetsutskott, ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, ersättare i två nämnder och han har styrelseuppdrag.
Hur ser du på att du och din son får den här chansen, utan att objektet har annonserats ut?
- Jag vet inte hur det har gått till. Jag är politiker och beredd på att det alltid finns ett ifrågasättande men i det här fallet har jag bara satsat pengar, säger Valter Lindh som apropå prislappen säger "det kan vara ett rimligt pris i Sangis".
Renoveringsbehov
Parhusen på Kyrkvägen byggdes som lärarbostäder på 1950-talet, alla åtta lägenheter är uthyrda men en uppges bli ledig inom kort.
Husen har renoverats löpande, bland annat har betongväggarna ersatts av träfasader.
- Det är en del underhåll på husen, vi har redan hunnit byta ut två spisar. Alla yttertak, drygt ett tusen kvadratmeter, måste målas om, säger Valter Lindh som uppger att han förstår att stiftelsen Kalixbo vill göra sig av med husen.
- De har drivit dem med elpanna, det är vansinnigt, bara värmen har kostat 200 000 kronor per år. Vi ska installera jordvärme, pellets- eller flispanna och det är en investering på 200 000 kronor.
"En frälsning"
Bengt Wikström har slutat som mäklare, men uppger "jag är ännu aktiv och anlitas för uppdrag".
Hyresintäkterna för de åtta lägenheterna är 300 000 kronor årligen och investeringen på
290 000 kronor kan betala sig på relativt kort tid oaktat att underhåll, värme, försäkringar, skatter med mera tillkommer.
Hur kom ni fram till priset?
- Jag gjorde en värdering och kom överens med säljaren om priset, säger Bengt Wikström.
Varför väljer du att söka upp köparen på det här sättet i stället för att annonsera och kanske få ett högre bud?
- 290 000 kronor var ett gott bud. Det är en frälsning för säljaren att hitta en köpare i byarna, säger Bengt Wikström.
Stöd till enskilda?
Magnus Ljung är jurist i kommunrätt vid Sveriges kommuner och landsting (SKL) och han säger att det inte finns någon lag som tvingar kommunernas bostadsstiftelser att annonsera ut sina objekt för att få så bra betalt som möjligt.
En stiftelses försäljning går inte att överklaga.
- Det finns regler om att kommunerna inte får stötta enskilda näringsidkare och möjligen kan revisorerna titta på frågan.
NSD sökte under måndagen Kent Bodlund, vd i stiftelsen Kalixbo, för en kommenter men tyvärr lyckades vi inte nå honom.
En snabb affär
Toppolitikern Valter Lindh (C) fick köpa kommunägda stiftelsen Kalixbos hyreshus i Sangis utan föregående budgivning.Prislappen: 290 000 kronor - samma summa som de årliga hyresintäkterna.- Jag har inte haft med affären att göra, säger Valter Lindh.
Mikael Lindh driver också den militära överskottsförsäljningen i Sangis. Han säger att en förutsättning för företagande på landsbygden ofta är att ha flera ben att stå på.
Foto: Lotta Nilsson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!