Gruvjätten överklagade deldomen för verksamheten i Malmberget från Mark- och miljödomstolen men nekades prövningstillstånd. Bolaget överklagade då till Högsta domstolen som beslutade att bolagets argument inte räcker för rättslig prövning. Mark- och miljööverdomstolens avgörande står därmed fast.
Anders Lindberg LKAB, informationschef vid LKAB, säger att villkoren kommer att påverka både produktionen vid gruvan och boende i samhället.
– Vi beklagar att det blev ett sådant beslut. De tre villkoren som överklagades var för snävt satta både i nivåer och i tid för genomförande, säger han.
Exakt hur villkoren kommer att påverka produktionen vet man inte i dagsläget.
– I värsta fall betyder det att vi måste dra ner på produktionen ytterligare, vi har redan idag dragit ner på den i Printzsköld-malmkroppen, säger han.
I maj 2015 beslutade mark- och miljödomstolen om villkor för bolagets gruvverksamhet i Vitåfors. Domstolen konstaterade att gruvverksamheten medför stora störningar för de boende i området i form av ljud och vibrationer när det sprängs i gruvan. LKAB överklagade tre villkor: kväveutsläpp till vatten, deformationer och sättningar samt ett villkor som rör vibrationer.
Från och med den första januari 2018 ska en skyddszon finnas på 100 meter från bostadsfastigheter där deformationer och sättningar av markytan inte får överstiga ett visst värde. 100-meters gränsen betyder att vissa boende i östra Malmberget kommer att behöva flytta tidigare. Det har förekommit uppgifter om ett 60-tal fastigheter som kan beröras tidigare och Anders Lindberg säger att det rör sig om den storleksordningen men att det exakta antalet inte är klart.
– Vi tyckte det behövdes mer tid för att utveckla mer områden. Vi har förstås jobbat med olika scenarier så vi startar inte från noll men det finns frågetecknen att reda ut, säger han.
Enligt villkoren ska sprängningar genomföras så att störningar minimeras. Efter den 1 jul 2017 gäller nya nivåer och LKAB ska verka för att avveckla bostäder som utsätts för upprepade vibrationer som överstiger sex millimeter per sekund dagtid och tre millimeter per sekund nattetid.
– Vi är nöjd, det är ett steg i rätt riktning för att komma tillrätta med de störningar som många i Malmberget upplever, säger David Berggård, miljöingenjör vid länsstyrelsen.