Efter torkan – stor risk för översvämningsskador

Inledningen av sommaren har varit torr och varm. Men nu börjar regn och kraftiga skyfall att söka sig in över Sverige.

Bild från ett skyfall i Uppsala 2015.

Bild från ett skyfall i Uppsala 2015.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/arkiv

Samhälle2018-06-18 10:28

Torkan kan ge anledning till oro för vad som händer vid eventuella skyfall. Undermåliga dagvattenledningar och regn som tagit sig in i källare är den vanligaste orsaken till översvämningsskador, ser Folksam i en ny undersökning.

– När det är väldigt torrt får marken problem att ta upp stora mängder regn som faller på en kort tid. Det leder till att regnet då tar andra vägar samt skapar översvämning, inte bara på gator, utan tyvärr även i källare, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam.

Bland villaägare är de främsta orsakerna till skador dels att vatten trängt upp ur avloppsledningens golvbrunn inomhus, men också att regnvattnet strömmar in direkt i byggnaden från markytan genom ventiler, fönster, dörrar eller garageportar. Framför allt tar sig regnvatten in genom dörrar. Det har enligt Folksams granskning skett i över hälften av fallen där en översvämningsskada bland villor har uppstått.

– Samtidigt ser vi att i nästan tio procent av fallen har regnvattnet kommit in via marken, grunden eller orsakats av en överfull dagvattenbrunn. Här är det viktigt att kommunen tar sitt ansvar för att minimera riskerna för översvämning, säger Erik Arvidsson.

Sommaren 2014 såg Folksam hur översvämningsskadorna stack iväg bland annat på grund av långvarig torka i kombination med kraftiga skyfall.

– Sommaren 2018 har inletts med värme, torka och skogsbränder. På det sättet är inledningen på årets sommar väldigt lik sommaren 2014. Eftersom marken är så torr är det extra stor risk för översvämning i år om ett skyfall kommer, vilket vi redan har sett, säger Erik Arvidsson.

Tips mot översvämning

Du som bor i lägenhet:

- Förvara textilier, lätt elektronik och annat du är rädd om högt upp i huset.

- Välj förvaring i vindsförrådet om du har både vinds- och källarförråd

- Vid förvaring i källarförråd, placera sakerna minst 50 centimeter över golvet – då är risken mindre att de skadas vid översvämning och du minskar samtidigt risken för de mögelskador som kan uppstå vid förvaring direkt på källargolvet.

- Förvara stöldbegärlig egendom i lägenheten, inte i förrådet – till exempel tv-apparater, datorer etc. Även om den kan ersättas via hemförsäkringen vid översvämning eller brand i förråd, så ersätts den inte vid inbrott i förråd.

Du som bor i villa/fritidshus:

- Se till att vatten inte kan tränga in i byggnaden genom ventiler och öppningar i till exempel källarväggar.

- Kontrollera ytterdörrar nedanför källartrappor. Ofta brukar det finnas en golvbrunn i trappnedgången. Rensa den och kontrollera att den fungerar.

- Gör rent i utvändiga brunnar och stuprör. Var extra noga med brunnar vid källartrappor och brunnar som ligger i nedsänkta garageinfarter.

- Kontrollera yttertak och byt ut skadade och lösa tegelpannor.

- Undvik att ha saker stående på golvet i utrymmen som till exempel grovkällare.

- Kontrollera att diken i angränsning till tomten fungerar och har bra avrinning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om